Kék hírek, bulvár

2011.11.07. 14:10

Hihetetlen sztori: így lehet fekete pénzzel 86 milliót keresni!

Fekete pénz szó szerinti tisztára mosásával vert át 300 ezer euróval – akkori árfolyamon 86 millió forinttal – egy Magyarországon élő afrikai férfi egy Bács-Kiskun megyei teherautó kereskedőt. Az afrikai csaló ellen most emelt vádat a megyei főügyészség.

N. N. M.

A pénzmosási trükköt Nyugat-európában már jól ismerik: ott a neve wash-wash, azaz mosni-mosni, illetve black money scam, vagyis fekete pénz átverés. Magyarországon azonban most alkalmazták először.

Megjelent a drága, márkás öltönyt viselő (egyébként kameruni származású) afrikai a Bács-Kiskun megyei kereskedőnél, és előadta, hogy ő a Mali Köztársaság nemzeti bankja igazgatójának a fia, és milliókat örökölt. A pénz egy részét befektetné: 200 teherautót szeretne venni Malinak. A kereskedő viszont csak 27 járművel rendelkezett, amit kialkudtak 1 millió eurós vételárban. Majd behozott egy kisebb trezort a csaló, amiben pénzformájú fekete papírlapok voltak. A „vevő” azt mondta, hogy 14 millió euró van a trezorban.

– Azt állította a férfi, hogy ezek 500 Eurós bankjegyek, amelyeket hazája gyatra közbiztonsága miatt csak így, feketére festve lehetett kihozni Maliból – mondta dr. Gyugyi Csilla, a vádat elkészítő Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője. Majd a csaló a kereskedő szeme előtt mosta le valamilyen vegyszerrel tíz bankjegyről a fekete tintát és – láss csodát – tényleg 500 eurós bankjegyek lettek. Kettőt megkapott a kereskedő, aki ezeket beváltotta egy bankban, ahol igazinak bizonyultak.

Ekkor azonban elfogyott a vegyszer – legalábbis ezt állította az afrikai „vevő”. Rábeszélte a magyar kereskedőt, hogy adjon kölcsön 300 ezer eurót, mert ennyibe kerül a pénzmosáshoz szükséges méregdrága patron. A Bács-Kiskun megyei kereskedő egyik embere vitte a pénzt Párizsba, ahol egy elegáns belvárosi szálloda halljában átadták a szélhámosnak. Aki ezután ismét megjelent Magyarországon, és közölte a kereskedővel a szörnyű hírt: lejárt a vegyszer szavatossága, az új patronhoz pedig még további 150 ezer Euró kellene. Ezt követően tett feljelentést az átvert sértett. A fekete papírlapokról kiderült, hogy semmi közük a pénzhez, csak díszletei voltak egy nagy ívű szélhámosságnak. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nagyívű szélhámosság bűnjeleit rendezik a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen a biztonsági őrök. A kisméretű trezort, a fekete kartonlapokat és az azokból készült „pénzkötegeket”.
[/caption]

– A vádlott megpróbált egy Somogy megyei vállalkozót is becsapni, aki betongyártással és szállítással foglalkozik – folytatta Gyugyi Csilla. Neki azt mondta a csaló, hogy Gabonból származik, és 630 ezer euróért rendelt betongyártó gépeket. A pénzmosási trükköt itt is előadta, majd 150 ezer eurót kért volna kölcsön. Amit a vállalkozó – mivel nem rendelkezett ennyi pénzzel – megtagadott, így neki kára nem keletkezett.

Az előzetesben lévő szélhámos most úgy próbálja megúszni a börtönt, hogy nem fogadja el az angol tolmácsot – noha eddig úgy beszélt. Hanem ragaszkodik egy bangwa anyanyelvű tolmácshoz. Mondván, hogy ez az ő anyanyelve is. Bangwa tolmácsot azonban eddig nem sikerült találni Magyarországon. Így végül a büntetőeljárásban maradnak az angol nyelvnél, amit eddig tökéletesen megértett a csaló. Várhatóan néhány hónapon belül állítják a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elé. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezt a „pénzt” már nem sikerült tisztára mosni
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!