Kék hírek, bulvár

2011.04.05. 18:08

Nem könnyű megfelelni az elvárásainak

Amikor járőr voltam a legvonzóbb, legizgalmasabb feladat egy-egy bűnöző tettenérése, azonnali elfogása volt – nosztalgiázik pályakezdéséről Magyar Attila hadnagy, az Év Rendőre díj kiskunfélegyházi jelöltje.

Noszlopy N. Miklós

Ma már rendőri vezetőként gondol vissza a kezdeti időkre. 
– Tudom, milyen az tizenkét órán keresztül kint lenni az utcán – mondja. - Télen, hóban, hidegben, melegben. Ezért van az, hogy lehetetlen dolgokat nem követelek meg az állománytól.  Tudják, hogy olyan elvárásaim nincsenek, ami nem teljesíthető, és értékelik azt is, hogy valaha járőrként kezdtem.

A Tiszaalpáron nevelkedett Attilát már gyermekkorában vonzotta az egyenruha. Mitöbb: az a fajta fegyelem is, amit a rendőrfilmekben látott. Ráadásul a bátyja is rendőr volt. Így amikor leérettségizett a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban, nem sokáig gondolkodott, hogy mit kezdjen magával.

– Rendőr ismerősömmel együtt fociztam Tiszaalpáron, és ő mondta, hogy mit kell tennem. Jelentkeztem és beiskoláztak a Szegedi Rendőr-Szakközépiskolába.

A 186 centiméter magas Attila a pályakezdés évében, 1998-ban még „misztikus csúcsként” látta maga előtt a gépkocsizó járőrséget. Szolgálatot teljesített a fogdán, a legtöbbször pedig gyalogosan rótta a várost és tanulta a szakmát. Majd eljött a nagy pillanat, amikor végre járőrautóba ülhetett. Innét vezetett az útja 2004-ben a közlekedési osztályra, ahol forgalomellenőrző járőrvezető lett, de többnyire helyszínelt.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Magyar Attila, az Év rendőre díj egyik jelöltje
[/caption]

– Ez a munka a kívülállók számára az egyenruhás rendőri feladatok egyik csúcsának tűnik. Valóban nem könnyű? – A feladat nagyon komoly, mert a helyszíni szemlét precízen, nagy figyelemmel kell elvégezni. Sokat kellett tanulnom, hogy megfeleljek.

Mindemellett nem csak ezt, hanem a bűnügyi szaknyomozó feladatokat is tanulta akkor már: levelező szakon, a Rendőrtiszti Főiskolán. Idővel a baleseti helyszíneket a járőrszolgálati alosztályra cserélte, ahol előbb szolgálatparancsnok, majd alosztályvezető lett.

– Ha mondjuk, most elmenne egy iskolába toborozni, mit mondana a gyerekeknek? Miért érdemes rendőrnek menni? Mit emelne ki a saját példájából?
– Igazából a legtöbb sikerélményt az elfogások adják. Ez doppingol. Mostani beosztásomban pedig a fiatal állomány nevelése ad sikerélményt. Amikor a munkájukról jó visszajelzéseket kapok. Tőlük pedig olyan jelentéseket, ami az én szájízemnek is megfelel.
Elmosolyodik és hozzáteszi: – Bár ők azt mondják, hogy ez egyáltalán nem könnyű feladat…

Névjegy:

Magyar Attila rendőr hadnagy (32) 1998-ban járőrként kezdte hivatásos szolgálatát a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságon. 2004-ben a Közlekedésrendészeti Alosztályra került, majd 2005-től az Őr- és Járőrszolgálati Alosztályon szolgálatparancsnok, 2009-től az Alosztály kinevezett vezetője.

A tiszaalpári futballcsapat kapusa. Nőtlen, Tiszaalpáron él.

A tiszaalpári futballcsapat kapusa. Nőtlen, Tiszaalpáron él.

Magyar Attila, az Év rendőre díj egyik jelöltje -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!