Kék hírek, bulvár

2011.01.27. 18:06

2,5 év börtönnel megúszta Zuschlag barátja

Jogerős döntés született a Legfelsőbb Bíróságon a „Weiszenberger-ügyben”: két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a kiskunhalasi önkormányzat egykori képviselőjét, kistérségi megbízottat, Zuschlag János barátját.

N. N. M.

A csütörtökön kihirdetett büntetés éppen a fele annak, amit 2009. februárban a 33 éves Weiszenberger Lászlóra kiszabott a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. Megírtuk, hogy a kiskunhalasi férfi ügyében akkor dr. Fodor Endre, a Zuchlag-per bírája ítélkezett, miután kistérségi megbízottként a minisztériumi pályázatok „lefölözésének módszerét” ismertette egy kiskunhalasi vállalkozóval. 

Egy titokban készült, majd 2008-ban nyilvánosságra került videofelvételen nyíltan beszélt arról, hogy „vissza kellett osztania” a milliókból, amit pályázati pénzként nyújtott vállalkozóknak egy minisztérium. A vállalkozótól 5 milliót kért ezen a címen, amire – mint a felvételen elhangzott – meg nem nevezett minisztériumi kapcsolatának és saját magának lett volna szüksége.

A Kecskeméten meghozott, majd a fellebbezés miatt 2010 márciusában a Szegedi Ítélőtáblára került ügyben kihirdetett ítélet között azonban lényeges ellenmondás volt. Egy pontban. Nevezetesen: Weiszenberger Lászlót a hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vád alól felmentették Szegeden. A befolyással üzérkedésben pedig a felére, azaz 5 évről két és fél év börtönre enyhítették a büntetést.

A Szegedi Ítélőtábla, most pedig a Legfelsőbb Bíróság is úgy látta ugyanis, hogy Weiszenberger hivatalos formában a vádbeli pályázati döntéshozatalba nem tudott beleavatkozni. Emiatt nem állapítható meg, hogy a vádlott hivatalos személyként, hivatali működésével összefüggésében követte volna el a pályázattal kapcsolatos korrupciós cselekményt. Ennélfogva – áll a döntésben – a tevékenysége nem minősülhet vesztegetésnek.

A Budapesten, csütörtökön kihirdetett döntés immár jogerős. Így Weiszenberger László néhány héten belül megkapja a börtönbehívóját Kecskemétre, és meg kell majd kezdenie a kiszabott szabadságvesztés letöltését.

N. N. M. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!