Hírek

2011.12.10. 08:11

Magyar diplomata az ENSZ csúcsvezetésében

Busztin György lett az ENSZ-főtitkár helyettes iraki különmegbízottja - jelentette be a világszervezet.

MTI

A közlemény szerint Ban Ki Mun főtitkár elsősorban politikai, választási és alkotmányos kérdésekkel foglalkozó helyettes iraki különmegbízottnak nevezte ki Busztin Györgyöt, aki az UNAMI iraki ENSZ-misszióban két évet szolgált lengyel Jerzy Skuratowiczot váltja ezen a poszton. Az UNAMI munkáját idén augusztus óta Martin Kobler német diplomata irányítja.
   


Az ENSZ honlapján a magyar diplomata kinevezése kapcsán méltatja Busztin diplomáciai és nemzetközi ügyekben e régióban szerzett gazdag tapasztalatait és jártasságát, s utal arra, hogy a közelmúltban Iránban volt Magyarország nagykövete, de szolgált Afganisztánban, Líbiában, Egyiptomban és Indonéziában is.
   
Az 1955 született Busztin hat nyelven - angolul, franciául, arabul, fársziul (perzsa), malájul és oroszul - beszél, s PhD doktori címet szerzett arab nyelvből és sémi filológiából az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!