Hírek

2010.08.10. 14:55

Ahol még mindig a Lada a kedvenc

Jelentősen, 48 százalékkal bővült az orosz személyautó- és kishaszonjármű piac az elmúlt hónapban. A tavalyi júliushoz képest 56 ezerrel több, összesen 173 ezer új kocsi került az utakra.

Világgazdaság Online - Demeter Kálmán

A héthavi mérleg ugyanakkor csak 9 százalékos forgalombővülést mutat a bázishoz képest, ám egyik napról a másikra fellendítette a keresletet a március 8-án életbe lépett roncsautó program.

A közel egy éves tervezgetés után eredetileg november 11-ig meghirdetett program 50 ezer rubel (1650 dollár) kormányzati támogatást ajánlott egyes modellekre azoknak, akik becserélik legalább 10 éves autójukat. A szakemberek nyolc hónap alatt 200 ezer jármű cseréjét várták, ám az áprilisi forgalomélénkülés – amely jelentősen megnövelte az orosz gyárak rendelésállományát – azt eredményezte, hogy június elején a program 10,5 milliárd rubellel való megtoldását és a határidő év végéig való kiterjesztését jelentették be.  Elemzők emlékeztetnek ugyanakkor, hogy a tendencia megfordulása várható, hiszen a kereslet az erdőtüzeket megelőzően lendült föl.

Az orosz GDP 1 százalékát, mintegy 15 milliárd dollárt is elérheti a hőhullám, az erdőtüzek és a szárazság miatti közvetlen kár – írja elemzőkre hivatkozva a Kommerszant üzleti lap. A veszteségek a termelés visszaesésével vannak kapcsolatban, de az ipari termelésre vonatkozó júliusi adatokat csak a jövő héten teszi közzé az orosz statisztikai szolgálat. A GAZ-csoport Nyizsnij Novgorod-i gyárában – ahol a Volga személykocsik és a Gazelle furgonok készülnek – például két hét szabadságra küldték a dolgozókat július végén. Egyelőre nincs hír arról, mikor kezdhetik újra a munkát, viszont a cég már jelezte, a gyár ismételt indítása után hat napos munkahéttel fognak dolgozni, hogy a havi termelési mennyiség elérje a 8-10 ezer darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!