Hírek

2010.05.06. 11:20

Nagy-Britannia lesz a következő dominó?

Görögországénál is nagyobb államháztartási hiány várható az idén Nagy-Britanniában - jósolja az Európai Bizottság.

Világgazdaság Online

A brüsszeli jóslat szerint a szigetországban a GDP 12 százalékára rúghat a deficit 2010-ben. Eközben Görögországban (feltéve, hogy legalább részben megvalósulnak a tervezett megszorító intézkedések) "csupán" 9,3, az uniós szinten ezüstérmes Írországban pedig 11,7 százalék várható. Az EU-átlag 7,2 százalék lehet.

A brit gazdaság növekedési üteme az idén 1,25, jövőre pedig 2,1 százalékos lehet - jósolja az Európai Bizottság. Az idei adat megegyezik a távozó brit kormány várakozásával, a jövő évi ugyanakkor lényegesen elmarad a Gordon brown által várt 3,25 százaléktól. Ez a fiskális helyzet stabilizálását is hátráltatja: 2011-2012-re a válság előtti szint duplájára (!), 87 százalékra duzzadhat a GDP-arányos államadóssági szint.

A riasztó brüsszeli prognózisok komoly pofont jelentettek a brit baloldalnak a ma zajló parlamenti választás előestéjén. Olli Rehn, az unió pénzügyi biztosa figyelmeztetett: az új londoni kormánynak mielőbb hozzá kell látnia  az államháztartás rendbetételéhez. A bizottsági előrejelzés megerősíti azokat az elemzői aggályokat, amelyek szerint Nagy-Britannia - a mediterrán tagállamokhoz hasonlóan - az unió pénzügyi szempontból leggyengébb láncszemei közé tartozik, sőt talán ő lehet a következő dominó, amely eldől.

 

Ezek is érdekelhetik