Hírek

2010.05.07. 07:07

Kifogtuk az EU-s aranyhalat?

Jól áll Magyarország a halászat fejlesztését célzó uniós pénzek lehívásában; a késéssel, 2009 szeptemberében jóváhagyott Halászati Operatív Program révén halastavak építésére és korszerűsítésére, valamint a halfeldolgozás fejlesztésére kiírt pályázatokra 78 kérelem érkezett, ebből 65-öt hagytak jóvá 3,7 milliárd forint támogatással - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

MTI Eco

 Gábor János, az agrártárca keretén belül működő Halászati Operatív Program Irányító Hatósági Osztályának vezetője a lapnak azt mondta: eddig négy-öt új tógazdaság létesült. A beruházások egy része már gőzerővel folyik, akad, amely befejezéshez közelít, és olyan is, ami már megvalósult, mivel az irányító hatóság lehetővé tette, hogy a gazdálkodók saját felelősségükre a támogatási döntés előtt megkezdjék a projektet.

Az eddigi kérelmekhez még nem lehetett előleget kérni, de a tárca szeretné, így jelenleg is folyik az egyeztetés az Európai Bizottsággal a kérdésről - mondta Gábor János. A beruházások létrejöttének megkönnyítése érdekében felmerült egy kedvezményes hitelkonstrukció létrehozásának ötlete is - írta a lap.

Ezek is érdekelhetik