Hírek

2008.11.21. 14:37

Veres: már jövő ősszel beléphetünk az ERM-II-be

Akár már jövőre beléphet Magyarország az euróbevezetés előszobájaként működő ERM-II árfolyamrendszerbe – mondta Veres János a köztévé pénteki reggeli műsorában. A pénzügyminiszter novembert jelölte meg, mint lehetséges belépési időpontot.

M. S.

Az ERM-II árfolyam-mechanizmust 1999-ben hozta létre ez Európai Unió. Célja, hogy az eurót bevezetni kívánó országok devizáinak mozgását, és ezen keresztül az államok gazdaságpolitikiáját összehangolja. Minden

Fontos a belépési árfolyam

Nem mindegy, milyen árfolyamon lép be hazánk az ERM-II-be, a belépési kurzus ugyanis a későbbi euróbevezetés árfolyamát is meghatározza. Ha a forint netán túlértékelt lenne, az rendkívül káros lenne a gazdaságra nézve, ha alulértékelt, az pedig az ország (és így a lakosság) vagyonát értékelné le.

uniós tagállam, amely az euróövezetbe is be kíván lépni, két évig tag kell, hogy legyen az ERM-II-ben, és csak utána vezetheti be a közös pénzt. Az ERM-II-tagság szigorú feltétele, hogy a belépő ország nemzeti devizájának euróhoz viszonyított árfolyama nem léphet ki egy előre meghatározott harmincszázalékos lebegtetési sávból. Egy példával élve: ha a nemzeti devizánknak a 250 forint/eurós szint körül kell lebegnie, akkor legfeljebb 212,50-ig erősödhet (+15 százalék), illetve legfeljebb 287,50-ig gyengülhet (–15 százalék).

Elemzők szerint, ha jövőre valóban belépünk az ERM-II-be, az eurót akár már 2012. január elsejével bevezethetjük. Ehhez azonban teljesíteni kell néhány egyéb pénzügyi feltételt, így az államháztartás hiánya nem lehet több a GDP három, az államadósság a hatvan százalékánál (igaz, e téren elnéző az unió, ha az adósságállomány legalább két éve csökken), az infláció, illetve a hosszú távú kamatok szintje pedig legfeljebb másfél, illetve két százalékponttal haladhatja meg a három legjobban teljesítő euróövezeti tag átlagát.

M. S. Fontos a belépési árfolyam Nem mindegy, milyen árfolyamon lép be hazánk az ERM-II-be, a belépési kurzus ugyanis a későbbi euróbevezetés árfolyamát is meghatározza. Ha a forint netán túlértékelt lenne, az rendkívül káros lenne a gazdaságra nézve, ha alulértékelt, az pedig az ország (és így a lakosság) vagyonát értékelné le. Veres János -->

Ezek is érdekelhetik