Hírek

2008.11.24. 16:31

Kamatot vágott az MNB, nagyot erősödött a forint

Fél százalékponttal 11 százalékra mérsékelte hétfői ülésén az alapkamatot a jegybank.

M. S.

A pénzintézet lépése nem kis meglepetést keltett a piacon; az elemzők és a befektetők is az irányadó ráta szinten tartását várták. A csökkentést a hozzáértők egyöntetűen jó jelnek vélik, azt mutatja ugyanis, hogy a nemzeti bank már kevésbé tart a forint esetleges hirtelen és nagy mértékű gyengülésétől (a magas kamat nagy vonzerőt jelent, és így állandó keresletet tart fent egy adott ország devizája, pénzügyi eszközei iránt, ami árfolyam-erősítő hatású).

A hírre a forint jelentős erősödésbe kezdett, a nap végén a 260 forint/eurós szint körül ingadozott. A múlt héten még bőven 270 felett kereskedtek nemzeti devizánkkal.

A jegybank közzétette az idei, illetve a jövő évre vonatkozó gazdasági prognózisait is. A becslés szerint a gazdaság az idei év egészében 1-1,1 százalékkal nőhetett (az előző, augusztusi előrejelzésében még 2,2 százalék szerepelt), jövőre pedig 0,2-1,7 százalékkal zsugorodhat (előző prognózis: +2,6 százalék). Az infláció az idén 6,2 százalék lehetett, jövőre 3,1-3,4 százalék várható, 2010-ben pedig két százalék alatt lesz – véli a nemzeti bank. A pénzintézet az idei évre 250,40 forintos, jövőre 257,90 forintos éves átlagos euróárfolyamot vár.

Ezek is érdekelhetik