Hírek

2008.11.14. 08:25

Hillary mint külügyminiszter?

Bár az Obama-adminisztráció személyi összetételéről továbbra is csak találgatások vannak, csütörtökön sokakban nagy meglepetést keltő név bukkant fel: a külügyminiszteri poszt esélyeseként bedobták Hillary Clinton nevét.

Járai Judit / Magyar Rádió

Az Obama-csapat elhárította a hír kommentálását, egyes orgánumok azonban, például a CNN hírtelevízió erőteljesen népszerűsítik az ötletet. Sok elemző viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy nem elképzelhetetlen: maga Clinton áll az információk mögött, hiszen korábban, még a nyáron néhány orgánum állandóan azt sulykolta, hogy Clintonné lenne a legalkalmasabb alelnökjelölt. Az újságírók akkor folyvást meg nem nevezett forrásokra hivatkoztak, aztán később kiderült, hogy az információk mögött Hillary Clinton, illetve férje, a volt elnök, Bill Clinton állt.

Barack Obama közben bejelentette lemondását a szenátusi posztjáról. Az Egyesült Államok megválasztott elnöke vasárnaptól nem tagja a testületnek. A törvények szerint Illinois állam kormányzójának kell megneveznie, hogy ki legyen az utódja, Obama ugyanis Illinois állam delegáltjaként vett részt a felsőház munkájában.

Ezek is érdekelhetik