Hírek

2008.11.21. 16:22

A veszélyeztetett fajokat az internet is fenyegeti

Egyre nagyobb fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajokra kínai internetes kereskedelem növekedése, ezért az állatok megmentésében nagy segítség lenne az online aukciók betiltása - vélik környezetvédő szervezetek.

BAMA

A Nemzetközi Állatvédő Alapítvány (IFAW) hat héten át összesen 7 ezer 122 online hirdetést követett nyomon, amelyekből kiderült, hogy az egyik legnagyobb kihívást a világháló jelenti – olvasható a hirado.hu portálon. A veszélyeztetett fajok online kereskedelmében Kína az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után már a harmadik helyen áll. Az IFAW felmérésében tizenegy, jelentősebb illegális kereskedelemmel rendelkező országot vizsgáltak meg.

A hirdetések közül 544-et Kínában adtak fel, a legnépszerűbbek az elefántcsontból készült tárgyak, amelyeket a hüllők, köztük a tengeri teknősök követnek. Az összes vizsgált hirdetés 90 százaléka e két területről érkezik - olvasható a jelentésben. "Az online kereskedelem egyre égetőbb probléma, mert az internet biztonságos rejtekhelyet biztosít az illegálisan üzletelőknek" - mondta Meng Hszian-lin (Meng Xianlin) a veszélyeztetett fajok kereskedelmével foglalkozó iroda helyettes vezetője.

Az aukciók több mint felét a taobaoi.com nevű oldalon adták fel, amely az IFAW-val közösen egy hónapos kampányt indított a veszélyeztetett fajok kereskedelme ellen. A Taobao honlapján figyelmeztetést tettek közzé, amelyben a látogatókat többek között arra ösztönzik, hogy jelentsék be a törvénytelennek vélt hirdetéseket. A bejelentésekért az IFAW ajándékot, és a vadon élő állatok megmentéséről szóló tájékoztatókat ad. A Taobaón idén összesen 1420 veszélyeztetett fajjal kapcsolatos hirdetést lepleztek le, 263 felhasználót és vásárlót tiltottak ki az oldalról.

A vizsgált időszakban az interneten megjelent hirdetések között az egyik legdrágább egy rinocéroszszarvból készült tál volt, amelyet 23 ezer 317 dollárért (4,9 millió forintért) kínáltak, egy jegesmedve prémért 25 ezer 825 dollárt (5,45 millió forintot), míg egy 12 centiméteres tigrisfogért 1873 dollárt (396 ezer forintot) kértek.

Ezek is érdekelhetik