Hírek

2008.05.13. 18:05

Tovább alakult a kormány

Megszavazta kedden az SZDSZ az MSZP kormányátalakítással kapcsolatos javaslatait, vagyis életbe léphet az új kormányzati struktúra, amelyet a kormányfő jelentett be, miután a liberálisok kiléptek a koalícióból.

Vég Márton

Koalíció nélkül is működött az MSZP-SZDSZ együttszavazás: az Országgyűlés kedden 200 igen és 142 nem szavazattal elfogadta az új kormányszerkezetet tartalmazó törvényjavaslatot. Így a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új tárca jött létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium. Utóbbi vezetője, Gyenesei István május 19-én teheti le miniszteri esküjét. A törvény emellett ismét lehetővé tette, hogy egyes minisztériumokban: az igazságügyi és rendészeti, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárcánál két államtitkár működhessen.

A kormány átalakításáról szóló szavazás előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen győzködte a liberális frakciót. „Az SZDSZ nem ért egyet a kormányátalakítás tartalmával, de miután a kormányfőtől egyértelmű ígéretet kaptak arra, hogy az eddiginél nem kerül többe a kormány működése, támogatni fogjuk az indítványt” – mondta a frakcióülés után Horn Gábor. A SZDSZ-es ügyvivő hozzátette: a kormányátalakítás károkat okozhat a magyar közigazgatási rendszerben, és nem teszi jobbá a kormányzat működését, de szerintük az átalakítás a kormánypárt felelőssége, ezért konstruktív ellenzéki pártként megszavazzák azt. „Egységesen igennel szavazunk majd, mert arra is ígéretet kaptunk a miniszterelnöktől, hogy a törvénymódosítás előtti állapothoz képest nem nő az államtitkárok száma” – árulta el Horn.

A Fidesz szerint összességében a kormányátalakítás 100 millió forintjába került Magyarországnak. „Gyurcsány Ferenc a társadalom többségének támogatását és teljes hitelét vesztette el, politikai értelemben pedig parlamenti többségét is a keddi szavazás ellenére” – értékelte a kormányátalakításról szóló parlamenti szavazást Balsai István. Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök lemondás, vagy bizalmi szavazás helyett a tisztességtelen utat választotta, és saját személyét illetően semmilyen szavazást nem kért.

A kormányszóvivő szerint viszont az új kormányzati struktúra nem kerül többe, mint a korábbi. „Az új minisztériumi struktúra nem jár a tárcák létszámának bővítésével, újabb költségvetési források, vagy új ingatlanok igényével, ugyanis a felelősségi körök újraosztásával, a jelenleg működő tárcák intézményi, illetve költségvetési bázisán jön létre” – mondta Budai Bernadett. Hozzátette: az átalakítás miatt nem lesz több a minisztériumokban dolgozó köztisztviselő sem. Emlékeztetett viszont arra, hogy az állami vezetők száma így is 32-vel kevesebb, mint az Orbán-kormány idején.

Pénzbüntetés a nem szavazó fideszeseknek

Akár 50 ezer forintos büntetésre is számíthatnak az a 12 fideszes képviselő – köztük Matolcsy György, Schmidt Ferenc és Wittner Mária –, akik igazolatlanul voltak távol az országgyűlési szavazástól, így két interpellációra adott választ is el tudott fogadni a kisebbségben kormányzó MSZP. Gusztos Péter SZDSZ-es ügyvivő az egyházfinanszírozásról kérdezte Veres János pénzügyminisztert, akinek válaszát nem fogadta el. Az Országgyűlés ugyanakkor – a 20 tagú SZDSZ frakció elutasítása mellett – 187 igen, 172 nem és egy tartózkodással támogatta a választ. A szocialista kisebbségi kormány működése óta ez volt az első alkalom, hogy az SZDSZ nem támogatott egy miniszteri választ, és meglett volna az esély, hogy a Ház is leszavazza Veres János reakcióját.

Ezek is érdekelhetik