Hírek

2008.05.07. 06:01

Öt műsor tűnik el a TV2 lépernyőjéről

Példátlan nagytakarítást hajtott végre a TV2: egyszerre öt műsoruk tűnik el ősztől a képernyőről. A struktúraváltásnak hívott kaszás nem kímélte Liptai Claudia beszélgető showját, a Jakupcsek Gabriella által vezetett vallatóműsort, valamint a Bagi-Nacsa duó nevével fémjelzett Médiacápát sem.

Kun Tamás - Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A Bagi-Nagya duó Médiacápája is a műsorszolgáltatás áldozata lett
[/caption]A TV2 nem hosszabbítja meg a Liptai Claudia Show, a Beugró, a Médiacápa, az Igazság Ára, valamint a Mi kérünk elnézést című műsorok gyártási szerződését. A döntést hivatalosan a csatorna ősszel megújuló műsorrendjével indokolják, ám egyéb okok is meghúzódhatnak a hivatalos magyarázat mögött.

A Kamera Hungária díjra is jelölt Beugró, bár meglévő nézőközönsége körében rendkívül népszerű volt, nézettségi adatai alapján nem tartozott az élvonalhoz. A műsor rajongói szerint Rudolf Péterék improvizációs színháza szinte esélyt sem kapott, hiszen jelentősebb felvezetés nélkül, péntekenként késő este sugározták. Így sorsa szinte bele volt kódolva a történetébe. Ezzel szemben Az igazság ára című produkció, noha korrekt nézettséget hozott, heves társadalmi reakciókat váltott ki. A hazugságvizsgálóra kötött játékosok szerepeltetését a kritikusok eleve aggályosnak tartották, és az ORTT döntése őket igazolta, amikor 30 perces elsötétítéssel büntette a csatornát a magánszféra megsértéséért. Jakupcsek Gabriella az általa vezetett műsor eltűnésére úgy reagált, hogy nem csak az igazságnak, a bátorságnak is ára van. „Attól nem tartok, hogy a nézők véleménye megváltozott volna rólam az utóbbi néhány hónap alatt, mivel egy ideje már megfigyeltem, hogy az ilyen típusú műsorok nem a műsorvezető hozzáállásán múlnak. Ebben a helyzetben sem az én szerepem volt a vitatható, hanem a koncepció. Ha gyáva lettem volna, nem vállalom, de engem érdekelt a feladat, a vállalkozókedvbe pedig nem csak a siker van belekódolva, hanem a folyamatos konfliktusok is.”

Meglepőbb a TV2 döntése a Médiacápa esetében, hiszen ez a műsor 2007-ben elnyerte a kamera Hungária Fesztiválon a legjobb saját fejlesztésű szórakoztató produkciónak járó díjat. Nacsa Olivér is erre hivatkozott, amikor lapunknak azt mondta: felháborítónak tartja, hogy bárki is bukásnak meri nevezni műsorukat, s pereket is fontolgat ezzel kapcsolatban. „Azt híresztelik, hogy mindössze 400 ezren látták a műsorainkat, holott a valóság az, hogy még este 11-kor is 800 ezer és egymillió közötti számú néző volt kíváncsi ránk” – jelentette ki. Az, hogy a TV2 szerződést bont a műsort gyártó céggel, Nacsa Olivér szerint nem rájuk tartozik, és semmi köze ahhoz, hogy ők milyen munkát végeztek. „A Médiacápa lehet, hogy átalakul, még az is elképzelhető, hogy más néven fut tovább, de ez merőben szakmai döntés lesz.

A Médiacápával ellentétben a Mi kérünk elnézést című kabaré nem volt a kritikusok kedvence, így ennek a produkciónak a megszüntetése szakmailag talán érthető. A Liptai Claudia fémjelezte beszélgetős műsorról pedig az a hír járja: a népszerű színésznő-műsorvezető sem bánkódik túlzottan, hogy a Szulák Andreától átvett talk-shownak búcsút kell intenie. A legfrissebb információk szerint már egyeztetni is kezdett a csatorna vezetésével új szerepköréről.

Az évad végét sem várták meg a bejelentéssel

A TV2 a változásokról közleményt adott ki, amelyben Gyöngyössy Bence programigazgató leszögezi: Liptai Claudiára, Jakupcsek Gabriellára és a Bagi-Nacsa duóra a csatorna már az őszi műsorokban is számít, tehát nincs szó arról, hogy műsoraik megszűnése az ő távozásukat is jelentené. A csatorna a változásokat a műsorstruktúra megújításával magyarázza, ám ez az érvelés egy picit sántít. Ha ugyanis sikeres, nézett műsorokról lenne szó, a TV2 vélhetően nem rontaná a még futó produkciók hírét azzal, hogy már május elején bejelenti megszüntetésüket.

Ezek is érdekelhetik