Hírek

2008.05.18. 17:29

Őrizetbe vették a legnagyobb európai hadiipari csoport vezetőit

Őrizetbe vették egy időre a Gripen harci repülőgépek értékesítésében is érdekelt brit BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari csoport - vezérigazgatóját és egy másik magas rangú vezetőjét a cégre hosszú ideje árnyékot vető korrupciós gyanú kapcsán.

BAMA

Vasárnapi londoni sajtóbeszámolók szerint Mike Turner vezérigazgatót és meg nem nevezett igazgatótársát az amerikai hatóságok vették őrizetbe a texasi Houston repülőterén, majd több órás kihallgatás után elengedték őket.

Az amerikai hatóságok a brit lapok és a BBC egybehangzó beszámolói szerint lefoglalták a két BAE-vezető laptopját és egyéb elektronikus adathordozó készülékeiket, a náluk talált papírokról pedig másolatokat készítettek.

A The Sunday Telegraph által név nélkül idézett brit külügyminisztériumi forrás "meglehetősen keménynek" nevezte az amerikai hatóságok eljárását. A vezető vasárnapi konzervatív brit lap szerint az amerikai hatóságok a BAE Systems Amerikában dolgozó több vezető tisztviselőjének lakásán is házkutatásokat hajtottak végre a két brit igazgató őrizetbe vételével egy időben.

A BAE Systems - akkori nevén British Aerospace - két évtizede, még Margaret Thatcher konzervatív kormánya idején elnyerte a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (6200 milliárd forintos), elsősorban katonai gépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést, amelynek égisze alatt azóta számos kapcsolódó megrendelést is kapott a brit cég. A szerződésláncolat összértéke mára megközelíti az 50 milliárd fontot. 

A brit sajtó azonban már négy éve értesüléseket közölt arról, hogy a BAE Systems 1989 és 2002 között több tízmillió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében.

Ezek is érdekelhetik