Hírek

2008.05.16. 15:45

Kóka: nem szólhat semmittevésről a kormány programja

Nem lehet a négyéves ciklusra kitűzött terveket félidőben, két hét alatt eldobni, és "bársonyosnak nevezett, valójában a gyanúnk szerint semmittevésről szóló programokkal" helyettesíteni - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatóján pénteken Veszprémben.

BAMA

Kóka szerint a szabad demokraták a kormány törvényjavaslatai közül csak azokat tudják támogatni, amelyek adócsökkentésről (20 százalékos egykulcsos adóról), a versenyképesség növeléséről, új munkahelyek teremtéséről és a gazdasági növekedésről szólnak. Szerinte Magyarországnak 2009-re olyan költségvetésre van szüksége, amely alacsonyabb adóbevételekkel elégszik meg, és ehhez mérten szűkíti az állam kiadásait. Az SZDSZ csak egy ilyen költségvetést tud támogatni - hangsúlyozta, megjegyezve: a kormánynak őszig be kell látnia, hogy csak egy ilyen költségvetés mellé van esélye többséget szervezni. A liberális pártelnök szerint az SZDSZ után az MDF és a Fidesz is belátta, hogy "egyszerű, átlátható, alacsonyabb adóterheléssel működő adórendszerre van szükség". Úgy tűnik, hogy az MDF és a Fidesz is nyitott az egykulcsos adórendszerre - vélekedett Kóka János. Abban bízom, hogy a kormány ennek a belátásával őszre elkészít egy ilyen tartalmú adójavaslat-csomagot és ennek megfelelően tervezi  a jövő évi költségvetést - mondta a liberális politikus.

Tévedés, hogy az SZDSZ számára nincs élet és jövő a szocialistákkal való koalíción kívül. "14 év szoros partnerség és 10 évi közös kormányzás után az SZDSZ-nek egy önálló, független, becsületét őrző és értékekért kiálló liberális pártnak kell lennie" - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke, aki szerint ennek az álláspontnak van többsége a párton belül. Mint mondta, világos és önálló programot kell adniuk az ország gazdasági bajainak a megoldására. Mint mondta, nem ért egyet azokkal, akik "minden áron visszakönyörögnék magukat, az SZDSZ-t a koalícióba". Hozzátette: "nem számítok arra, hogy az SZDSZ az elnökválasztás után, annak eredményétől függetlenül, visszaoldalogna a szocialisták mellé a koalícióba" - jelentette ki Kóka János.
MTI

Ezek is érdekelhetik