Hírek

2008.05.06. 15:30

Fidesz: ne zárjanak be újabb vasúti mellékvonalakat

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy ne zárjon be újabb vasúti mellékvonalakat

BAMA

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy ne zárjon be újabb vasúti mellékvonalakat; erről Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő szerint a kabinet szándéka a magas színvonalú, hatékony közösségi közlekedés megteremtése, és a vasút racionális, gazdaságosabb működése minden adófizető közös érdeke.

A Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzott: május 31-ével újabb 12 mellékvonalra vonatkozó közszolgáltatási szerződés jár le, december végéig pedig másik 26 mellékvonal sorsa dől el. Fónagy János hangsúlyozta: a Fidesz álláspontja továbbra is az, hogy a kormány a magyarországi mellékvonalak "tudatos  lepusztításával", majd megszüntetésével a vidéken élő emberek érdekeivel, a magyar gazdasággal és az európai trendekkel megy szembe. Az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere hangsúlyozta: Európa "szerencsésebbik fele" nem leállítja, hanem  fejleszti vasútvonalait.

A képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy a vasúti mellékvonalak bezárása vonatkozó elképzeléseit adja fel, és a megmaradt vasútvonalakat tartósan őrizze meg. Szerinte az elmúlt időszakban a kormány a vidéken élők mindennapjait lehetetleníti el a kisposták, a patikák, az iskolák és a vasúti vonalak bezárásával.

A fideszes politikus leszögezte: az embereknek joguk van a napi életvitelhez leginkább igazodó közlekedési eszköz igénybevételére, és nem lehet őket a XXI. században arra kényszeríteni, hogy vonat és busz között válasszanak. Fónagy János szerint a kormánynak alapvető tévedése vagy bűne, hogy liberális gazdaságfelfogásából adódóan a vasutat is csak egy vállalatként kezeli, holott a vasút elsősorban  közszolgáltatás és nem gazdaságossági kérdés. Nem kegy, hanem alapvető állami kötelezettség a vasút  működtetése - jelentette ki a fideszes képviselő.

Ezek is érdekelhetik