Hírek

2008.05.23. 18:23

Egyre többször lopják meg az autósokat a közúton

Jelentősen nőtt 2008-ban a közutakon elkövetett lopások száma. Idén május közepéig annyi autóst loptak meg, mint az előző két év hasonló időszakában összesen.

BAMA

Míg 2006-ban 80, 2007-ben pedig 46 lopást regisztráltak közutakon, addig ez év május közepéig ez a szám elérte a 126-ot, mondta el Stigár Tamás, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi osztályvezetője pénteken az M0-ás autóút törökbálinti pihenőjénél tartott tájékoztatón. A statisztikák szerint a kárvallottak legnagyobb része román állampolgár volt, de sok magyar, bolgár, német és szerb autós is áldozatul esett a csalóknak. Leggyakrabban az M0-ás autóút, az M1-es és az M5-ös autópálya szakaszain portyáznak a tolvajok, akik főleg albánok.

A csalók főként egyszerű trükkökkel késztetik megállásra a gyanútlan autósokat. Legjellemzőbb, hogy útbaigazítást kérnek, és amíg egyikük eltereli a sofőr figyelmét, társa elemeli az értékesebb dolgokat az autóból. Máskor menet közben figyelmeztetik az autóst, hogy lapos az egyik kereke, majd a hibát ellenőrző autóst kifosztják. Gyakori trükk, hogy álrendőrök bírságolnak. Ennek kapcsán Horváth Attila, az ORFK közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője elmondta, a rendőröket - a polgári ruhát viselőkön kívül - minden esetben egyenruhájuk és rendőri igazolványuk igazolja. Az egyenruhához továbbá hozzá tartozik a rendfokozat jelzése, a névtábla és az azonosító szám is.

A rendőrök azt tanácsolják a vezetőknek, hogy megálláskor az értékeiket tartsák mindig testközelben, minden esetben zárják be a jármű ajtaját; ha többen utaznak, valamelyikük mindig maradjon a gépkocsinál.

Ezek is érdekelhetik