Hírek

2008.05.01. 15:03

Drágább lett a sztrádamatrica

Életbe lépett a nyári időszámítás a négynapos autópálya-matricák árában: 1170 helyett 1530 forintot kell értük fizetni,

BAMA

Életbe lépett a nyári időszámítás a négynapos autópálya-matricák árában: 1170 helyett 1530 forintot kell értük fizetni, egészen szeptember 30-ig. Ezután újból a csökkentett díjak lesznek érvényesek. A motorosoknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúliuk tegnap óta az e-matricákért: a kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től féláron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amely május 1-től 585 forint helyett 765 forintba kerül.

A nyári turisztikai időszakra vonatkozó drágítás nem magyar találmány, számos más ország autópálya-társasága is alkalmaz szezononként eltérő díjszabást. Itthon a magasabb tarifa legfőbb oka, hogy a nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma. Ez részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál. Másrészt pedig ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint.

A tavalyi és a tavalyelőtti év értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy továbbra is erőteljes mértékben növekszik az eladott négynapos matricák darabszáma. Az utazók legnagyobb számban a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban vásárolják az úthasználati jogosultságnak ezt a típusát.

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése az új e-matricás rendszerben továbbra is a megszokott módon, rendszám alapján történik. 2007-hez hasonlóan az autósok az idén nyáron is a teljes magyarországi autópálya-hálózaton számíthatnak fixkamerás, mobilkamerás és mobilcsoportos ellenőrzések mellett tereléses ellenőrzési akciókra is. Fontos odafigyelni arra, hogy az e-matricát már a pályára való felhajtás előtt megvásároljuk. Vásárlásánál pedig ellenőrizni kell a megadott adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, mert a tévesen rögzített rendszám pénzbüntetés kiszabását vonja maga után.

Ezek is érdekelhetik