Hírek

2008.05.12. 15:15

A kilátástalanság miatt ölte meg gyermekét a tinnyei lány

A látszólag rendezett, jól működő családokban is élhetnek magányosan emberek - mondta Frigyes Júlia pszichiáter az MTI-nek. A szakembert azzal kapcsolatban kereste meg a távirati iroda, hogy egy 16 éves, rendezett körülmények között élő tinnyei lány titokban tartott terhességét követően otthonában megölte újszülött gyermekét.

BAMA

A szülés körüli problémákkal foglalkozó pszichiáter azt közölte, gyakori ugyan, hogy az anyák rossz, "szorongató" lelkiállapotba kerülnek a szülés után, ám ez nem vezet a gyermek bántalmazásához vagy netán gyilkossághoz. Mint mondta, más esetnek számít, amikor az anya kilátástalannak ítéli meg a helyzetét és nem lát kiutat helyzete megoldására, ám mint mondta, ennek nincs köze a születés utáni depresszióhoz. Közölte, az adott ügy részleteit ugyan nem ismeri, ám a hasonló esetekben a terhességet valójában nem sikerül eltitkolni. "A környezet csak úgy tesz, mintha a titok titok lenne" - mondta. Utalt arra, ezer jele van a várandósságnak, amit a családtagok, ismerősök vagy szomszédok láthatnak.

A pszichiáter szerint a hasonló történetek mindig arra mutatnak rá, hogy egy rendezettnek tűnő családban sem biztos, hogy megvan az a bizalom, amire alapozva egy nehéz helyzetben lévő családtag el meri mondani a problémáját, anélkül, hogy tartania kellene az elutasítástól. Mi kell ahhoz, hogy egy lány azt érezze, a saját anyjának nem mesélheti el a gondját? - vetette fel, kiemelve, hogy a látszólag jól működő családokban is lehetnek "végletesen szörnyű" dolgok és válhatnak "vadállativá" a viszonyok, pedig hasonló problémákra mindig lehet emberséges megoldást találni. Ezzel összefüggésben, "jó példaként" utalt arra, hogy a mozikban egy tinédzsereknek szóló filmen éppen egy hasonló helyzetben lévő lány életét mutatják be, ahol az elfogadó környezet hatalmas értéket jelent a nehézségek leküzdésében. Frigyes Júlia szerint a szomorú eset arra is felhívja a figyelmet: előfordulhat, hogy egy nehéz helyzetben kiderül, egyedül vagyunk.

A szakember szerint a lány, aki feltehetőleg kilátástalannak tűnő helyzetben ölte meg gyermekét, hasonló lelkiállapotban lehetett, mint azok, akik az öngyilkosságba menekülnek. Arra is felhívta a figyelmet, van olyan segítő intézmény Magyarországon, ahol a hasonló, végsőkig kilátástalannak tűnő helyzetek megoldásában támaszt nyújtanak, a várandósság idején vagy a szülést követő hónapokban.

A rendőrség emberölés miatt indított eljárást az ellen a 16 éves lány ellen, aki szülei tinnyei otthonában adott életet fiúgyermekének, majd megölte a csecsemőt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Bényi Mónika az MTI-vel hétfőn. A távirati iroda úgy tudja, hogy a 16 éves lány testvérével és szüleivel rendezett körülmények között élt családi házukban a Pest megyei településen. A lány titkolta terhességét, így szülei csak akkor tudták meg, hogy gyermekük várandós volt, amikor vasárnap a ház WC-jében kivérezve rátaláltak, mellette a már halott újszülöttel. A gyermek szájában összegyűrt WC-papírt találtak, ez arra utal, hogy a lány el akarta hallgattatni a csecsemőt, ám a kisfiú megfulladt. A szülők nem hívtak mentőt, hanem saját autójukkal szállították lányukat és a halott csecsemőt a Szent János Kórházba. A lányt azóta nem tudták kihallgatni - mondta el Bényi Mónika.
MTI

Ezek is érdekelhetik