Hírek

2008.04.02. 06:05

Sorozatból operettszínpadra

Kevesen tudják, hogy a Barátok közt című sorozat Novák Laciját megformáló Tihanyi Tóth Csaba több mint tíz éve egy vándorszínpadot is vezet. Fő célja az operett népszerűsítése.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Tihanyi Tóth Csaba kiváló operetténekes
[/caption]– Igaz, hogy rulettgépen nyerte a pénzt, amiből megalapította a Tihanyi Vándorszínpadot?
– Ez azért túlzás, de az autómat valóban az ölembe pottyant félmillió forintból vásároltam. A kocsi nélkül pedig nem tudtam volna beindítani ezt a vállalkozást. Ennek immár több, mint tíz éve és azóta fel is hagytam a szerencsejátékkal. A színtársulatunk viszont működik, évente több mint száz előadást tartunk, s ezzel húsz embernek adok munkát.

– Miért lettek vándorló társulat?
– A válasz egyszerű: mert nincs kőszínházunk. Mi oda megyünk, ahol a közönség van. Ezt a módszert egyébként egyre több színház követi. Mi elsősorban az operettet igyekszünk népszerűsíteni, amelyet annak ellenére, hogy érzelemdús, vidám és elegáns, egyre kevesebb ember ismer. Még a vidéki teátrumok is évente legfeljebb két-három operettet tűznek műsorra, a Fővárosi Operett Színházban pedig jobbára musical darabokat játszanak. Holott ha van kifejezetten magyar műfaj, akkor az operett az.

– Hogyan tudja összehangolni a tévésorozatot az utazással járó fellépésekkel?
– Úgy, hogy csak két produkcióban szerepelek: az egyik a János vitéz, a másik pedig egy operettválogatás. Másrészt ezek az előadások általában hétvégén vannak, míg a Barátok közt forgatása hétközben zajlik. A kétfajta elfoglaltság egyébként nagyon jól kiegészíti egymást, hiszen míg a sorozatban csak a kamera előtt játszom, addig a színpadon élő kapcsolatom van a közönséggel.

Tihanyi Tóth Csaba

Született: 1968. május 9-én.

Pályája: Nemzeti Stúdió (1986-88), a békéscsabai Jókai Színház tagja (1988-93), 1993-97 között szabadúszó, majd megalakítja a Tihanyi Vándorszínpadot. A Barátok közt című sorozatban 1998 óta formálja meg Novák Lászlót.

– A kétféle karakter, vagyis Novák Laci figurája és az operetténekes szerepe nem zavarja össze a színházi nézőket?
– Az emberek többsége ma már szerencsére az igazi nevemen ismer, de akkor sincs probléma, ha valaki a tévéből azonosít. Novák Laci ugyanis egy szerethető, kedves és vidám figura, s ugyanezek a jelzők elmondhatók az operettről is. A kétfajta szerep nem áll ellentétben egymással.

Pályája: Nemzeti Stúdió (1986-88), a békéscsabai Jókai Színház tagja (1988-93), 1993-97 között szabadúszó, majd megalakítja a Tihanyi Vándorszínpadot. A Barátok közt című sorozatban 1998 óta formálja meg Novák Lászlót. Tihanyi Tóth Csaba kiváló operetténekes -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!