Hírek

2008.04.13. 15:30

Jelentősen növelhető az öntözött területek aránya

Akár 50,000-100,000 hektárral is növelhető Magyarországon jelentősebb fejlesztés nélkül, a már meglévő rendszerek jobb kihasználásával az öntözött terület nagysága - mondta az MTI-nek Kolossváry Gábor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium természeti erőforrások főosztályának vezető főtanácsosa.

BAMA

Magyarországon jelenleg mintegy 250-300 ezer hektár alkalmas az öntözésre, ám e terület csupán harmadát öntözik ténylegesen a gazdálkodók, azaz mintegy 80-100.000 hektárt. A szakember szerint az élelmiszertermelés nemcsak Magyarország számára vált fontossá az utóbbi időben, hanem világszerte is, egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak e gazdasági ágnak, a várható klímaváltozás miatt. Az élelmiszertermelésnek pedig az egyik legfontosabb eleme a víz, és az édesvízkészletek a föld egész területén csökkennek. Így a jó vízhasznosítás nagy jelentőséggel bír minden ország számára.

Magyarország az úgynevezett mélyfekvésű területek közé tartozik, vagyis sok víz halad át az ország területén. Ebből a vízkészletből kellene a szakemberek szerint lehetőleg minél többet hasznosítani. A mezőgazdaság számára az öntözés azért fontos, mert biztonságosabbá és intenzívebbé teheti a termelést. Ezért az EU Bizottsága is szorgalmazza az okszerű vízfelhasználást, és az öntözhető területek nagyságának növelését az unió területén.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!