Hírek

2008.04.24. 16:31

Alkotmányellenes korlát a választási eljárási törvényben

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint alkotmányellenes annak szabályozatlansága, hogy miként gyakorolhatják az országgyűlési választások során választójogukat azok, akik a külképviseleteken történő szavazás napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján pedig külföldön tartózkodnak.

BAMA

Az Ab-nek csütörtökön az MTI-hez eljuttatott hírlevele szerint a testület április 22-én hozott határozatot erről és megállapította, hogy az Országgyűlés nem biztosította az országgyűlési választások során a választójog gyakorlásának feltételeit az említett választópolgároknak. A testület ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2008. december 31-ig tegyen eleget.

Az Ab szerint amiatt, hogy a választási eljárásról szóló törvény alapján az országgyűlési választások első fordulójakor a külképviseleteken egy héttel (az amerikai kontinensen nyolc nappal) korábban szavaznak, mint a magyarországi választókerületekben, nem tudják gyakorolni a választójogukat azok, akik a külképviseleti szavazáskor Magyarországon, a magyarországin pedig külföldön vannak.

Ez sérti az alkotmányban rögzített választójog gyakorlásának feltételeit, valamint a választópolgárok általános és egyenlő választójogával kapcsolatos alapelv érvényesülését - állapította meg a testület.

Ezek is érdekelhetik