Hírek

2008.04.12. 09:12

A láma nem támogatja az olimpia bojkottját

A dalai láma, Tibet száműzetésben élő vallási vezetője pénteken közölte, hogy nem támogatja a pekingi olimpia bojkottját.

MTI

Az NBC televízió kérdésére, szeretné-e, hogy a világ bojkottálja a nyári olimpiai játékokat, a dalai láma nemmel válaszolt. A 72 éves Tenzin Gyatso, aki egy ötnapos spirituális konferenciára érkezett az egyesült államokbeli Seattle-be, az interjúban leszögezte: "Nagyon fontos tisztázni: ez nemcsak Tibet kérdése. Magában Kínában rossz az emberi jogok és a szabadság helyzete".

A Nobel-díjas vallási vezető közölte: egyesült államokbeli látogatása "nem politikai", környezete azonban nem zárta ki, hogy amerikai politikusokkal is tárgyal majd. Az amerikai kongresszus szerdán határozatokat fogadott el, amelyekben elítélte a tibeti megtorlást és párbeszédet sürgetett Peking és a dalai láma között. A dalai láma nemzetközi vizsgálatot kért a tibeti tüntetések és azok kínai megtorlása ügyében. Felszólította azonban a tibetieket is: tartózkodjanak minden erőszaktól és ne zavarják meg az olimpia előkészületeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!