Hírek

2008.03.13. 06:02

Uniós pénzből lesznek sztrádák

Az eddigieknél jóval kevesebb pénzt kap a költségvetésből a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) – derül ki a 2009-2011 közötti évek költségvetéseinek keretszámaiból, amelyet a napokban hozott nyilvánosságra a kormány.

Németh M.

Míg idén 324 milliárd forintból gazdálkodhat a gazdasági tárca, addig jövőre már csupán 204 milliárd forint lesz ez a keret. Egy gazdasági napilap szerint a 37 százalékos csökkenés egyértelműen a sztrádaépítések leállítását jelenti. Ezt a GKM határozottan cáfolta szerdai közleményében. A dokumentum szerint az autópálya-fejlesztések jövőre továbbra is folytatódnak, a különbség csupán annyi, hogy más forrásból fizetik azokat. Az eddig túlnyomó részt hazai állami pénzeket fokozatosan uniós támogatások váltják fel. Csupán a Közlekedés Operatív Programból (KözOP) több mint 1700 milliárd forint fordítható részben a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére.

A KözOP keretében még idén márciusban megkezdődik tíz építési beruházás közbeszerzési eljárása. Az érintett nyolc főút összesen 64 kilométer hosszú 14 szakaszán még a nyáron megindulhatnak a burkolaterősítési munkálatok, illetve a négy sávra bővítés, s elkészül több városi elkerülő szakasz is. A projekteket előkészítő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. gondoskodik arról, hogy a beruházásokról az érintett települések lakossága időben kapjon tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik