Hírek

2008.03.03. 16:54

Újabb munkaügyi razziák

Újabb háromszáz munkaügyi felügyelő kapcsolódhat be a feketemunka felszámolásába

VG

Újabb háromszáz munkaügyi felügyelő kapcsolódhat be a feketemunka felszámolásába. A létszámbővítés után egyre gyakrabban számíthatnak a cégek komplex ellenőrzésekre, két-három hónapot igénylő teljes körű átvilágításra – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter. Az idén is a legfertőzöttebb területekre összpontosítanak a revizorok: az építőiparra, a mezőgazdaságra, a kereskedelemre, a vendéglátásra, illetve a személy- és vagyonvédelemre.

A munkaügyi bírságok 20 millió forintos plafonja ugyan nem emelkedik, de a súlyos jogsértéseket elkövetők egyéb szankciókra is számíthatnak. Továbbra is kiszorulnak a közbeszerzési eljárásból, elesnek az állami támogatásoktól, s felkerülnek az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség honlapján közzétett feketelistára. 

Szigorodnak az alkalmi munkavállalókra vonatkozó szabályok. A tervek szerint a foglalkoztatóknak a jelenleg használt kiskönyv, illetve a közteherjegy alkalmazása helyett elektronikus úton kell majd bejelenteniük az alkalmi munkavállalóikat. A cégek továbbra is egy héten legfeljebb öt, egy hónapon belül maximum 15, egy év alatt pedig legfeljebb kilencven napot foglalkoztathatnák ugyanazt a munkavállalót alkalmi jogviszonyban. A dolgozók viszont akár az év összes napján vállalhatnának ideiglenes állást – hangsúlyozta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik