Hírek

2008.03.30. 12:23

Sikeres volt a SZ. É. P.

Sikeres volt a kormány által tavaly ősszel indított és idén márciusban végződő Szűrés az Életért Program (SZ.É.P.) - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő vasárnap.

BAMA

A tavaszi rendezvénysorozat utolsó helyszínén, a Syma Csarnokban tartott sajtótájékoztatón a kormányszóvivő beszámolt arról: az ingyenes szűrővizsgálatok célja azt volt, hogy a  lakossághoz "közelebb vigye" a különböző betegségek megelőzését  célzó vizsgálatokat, továbbá felhívja az emberek figyelmét az  egészségtudatos életmódra és arra, hogy egy-egy egyszerűbb  vizsgálattal a későbbi, komolyabb betegségek kiszűrhetők.

Az idei SZ.É.P. rendezvényekről Budai Bernadett elmondta: öt  nagyobb és 16 kisebb városba jutott el a program. A kisebb településekre szűrőbusz indult, így Vácra, Dunaújvárosba, Gyulára, Makóra, Kiskunfélegyházára, Dombóvárra, Komlóra, Marcaliba, Ajkára, Komáromba, Dunaharasztiba, Jászberénybe, Hatvanba, Fehérgyarmatra, Szerencsre és Szigetvárra. A vizsgálatokon vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést és testzsír-százalékot mérethettek a buszra ellátogatók. Három hét alatt a szűrőbusz hatezer látogatója 30 ezer vizsgálatot végeztetett el - számolt be a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta azt is, hogy eddig a négy nagyobb  városban - Szolnokon, Nyíregyháza, Szombathely és Veszprém - lezárult szűrésekre (Budapesten vasárnap is tart a rendezvény) összesen 25 ezren látogattak ki és 70 ezer vizsgálatot végeztettek el.

Az adatokat összesítve a kormányszóvivő elmondta: a SZ.É.P. tavalyi és idei programjai során az ország 28 helyszínén százezren negyedmillió ingyenes szűrővizsgálatot végeztettek el, és több esetben találtak valamilyen komolyabb betegségre utaló jelet. Budai Bernadett hozzátette: a kormány tervei szerint szeretné folytatni a SZ.É.P. rendezvényeket. Schvarcz Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke a betegségek korai felismeréséről beszélt a sajtótájékoztatón. Elmondta: a megelőzésnek minden tekintetben prioritást kell élveznie, mert nem csak az egyén gyógyulási esélyei nőnek egy komolyabb betegség korai szakaszában, hanem kezelésének költségei is alacsonyabbak. A népegészségügyi programok fontosságában és továbbvitelében konszenzus van a parlamenti pártok között, és ez jó, hiszen ciklusokon átívelő stratégia kell - tette hozzá.

Véleménye szerint is szemléletváltásra van szükség, és már kisgyermekkorban - az óvodában, iskolában - szükség lenne az  egészséges életmódra nevelésre, hogy a mindennapok része legyen a helyes életmód, és a különböző szűréseken való megjelenés. Csaba Károly regionális tisztifőorvos a vizsgálatok tapasztalatairól szólva elmondta: azon túl, hogy a szakemberek képet kaptak a lakosság egészségügyi helyzetéről, felhívta az emberek figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. A korai halálozások egyik fő oka a keringési rendszer  betegségei, és ezeket csak rendszeres szűréssel, kontrollal lehet  megelőzni - mondta el a szakember, hozzátéve, hogy az esetek  jelentős részében ezen betegség okai az életmódban gyökereznek,  amelyen változtatni csak az egyén tud.

Ezek is érdekelhetik