Hírek

2008.03.14. 18:46

Indul a pártszavazás az MSZP-ben

Országos pártszavazás indul szombaton az MSZP-ben a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által meghirdetett baloldali polgárosodás programjáról - közölte Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke pénteken az MTI-vel.

BAMA

A március 15. és 25. között az MSZP tagjai véleményét kérdezi arról a programról, amely a következő időszakban meghatározza a kormány politikáját - mondta a politikus. Simon szerint a szavazással azt akarják elérni, hogy az MSZP tagjai is hozzájáruljanak ennek a politikának a formálásához. Megjegyezte, hogy a kormányfő által meghirdetett program alapja a munka, a tudás és a tulajdon. A választmányi elnök szerint a program célja a minőségi oktatás; az, hogy mindenki dolgozhasson, aki tud és akar. A célok közzé sorolta azt, hogy a munkahelyteremtés legyen a meghatározó a kormányzati ciklus második felében, valamint, hogy minél többen juthassanak tulajdonhoz a nemzeti vagyonból. Simon Gábor közölte: az eredményeket a március 29-i országos pártértekezleten ismertetik. Szavazni az MSZP rendezvényein, vagy elektronikusan, vagy postai úton lehet - fűzte hozzá.

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese az MTI érdeklődésére elmondta: korábban megállapodtak arról, hogy a párt március végi országos értekezlete előtt két elnökségi ülést is tartanak, amelyen a pártszavazást is értékelik. Hozzátette: az első, ezzel kapcsolatos elnökségi ülés jövő csütörtökön lesz, vidéken. Kérdésre válaszolva hozzátette: az országos elnökség ülésén a népszavazás értékelése is szóba kerül. Az MSZP választmánya február 23-án országos véleménynyilvánító pártszavazást rendelt el a baloldali polgárosodással kapcsolatos négy kérdésben.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke akkor elmondta: támogatást vár a pártszavazástól. Azt várja, hogy a március végi pártértekezletet megelőző, az elmúlt másfél évet értékelő vitáknak növekedjen a tétjük, s hogy minden párttag érezze: állást kell foglalnia, fontos a véleménye. A párttagoknak az alábbi kérdésekről kell véleményt nyilvánítaniuk:

  • Egyetért-e azzal, hogy az új magyar polgárosodás támogatása érdekében a munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében?

  • Egyetért-e azzal, hogy több jusson az iskoláknak, a több tudás és magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal számára, illetve hogy célzott programokkal segítsük elő, a hátrányos helyzetű térségekben a segélyek mellett munkájuk legyen az embereknek?

  • Egyetért-e azzal, hogy ösztönözzük, minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet vagyonából?
  • Ezek is érdekelhetik