Hírek

2007.12.24. 06:49

Fenyőbe, mohába álmodott csoda

A Kis–Balaton fővárosa őrzi Somogyország egyik kincsét. Évről–évre felépül a csodabetlehem Vörsön.

Vigmond Erika

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Európa legnagyobb templomi Betleheme Vörsön, ajándék mindenkinek, aki szívesen fogadja a kis falu szívből jövő szeretetét
[/caption]Nem egyszemélyes munka ez – mondta Futó Péter, aki húsz éve vezeti a karácsonyi bibliai életkép megépítését Vörsön. Ez a földrészen a legnagyobb betlehem.  – Sokan a magukénak érzik. Aki megnézi a vörsi Betlehemet, ne csak a mérete miatt tegye, hanem lássa mögötte egy közösség összetartó munkáját is. Anyagias, rohanó világunkban, ahol lassan mindennek időben és forintban kifejezhető értéke lesz, van valami, ahol semmi nem kerül pénzbe. Ehhez mindent az erdőn, mezőn szedünk össze. Értéke pedig az, hogy közösen összefogva, szeretetből rakjuk össze. Minden évben több tévében bemutatják, újságban lefényképezik. Pedig ebben nem az a különleges, hogy a legnagyobb. Egyetlen évben sem kell senkit megkérni, hogy jöjjön és építse. Mindenki jön és segít, mert nagyszerű dolog látni, hogy szépséget és örömet találnak benne az embereknek.

A vörsi Betlehem nem volt mindig Európa legnagyobb templomon belüli bibliai életképe, sőt az ezredfordulóig csak karácsonyra épült fel. Mivel több tízezer embert vonzott a Kis-Balaton fővárosába, úgy döntöttek, hogy már advent első vasárnapjára elkészítik és ünnepváró rendezvénysorozatot szerveznek köré. Az új elképzelések, ötletek az eltelt évek alatt egyre nagyobb teret hódítottak el a templomból, a Jézus Szíve oltár helyén. Olyannyira, hogy a mohával és fenyővel körülölelt ötven négyzetméteres bibliai életképpel Guinnes rekordra pályáztak a világ legnagyobb templomon belül épített Betlehem kategóriában. A világelsőségre törő kísérlet azonban pályázati útvesztőben rekedt. Tulajdonképpen az alapterület harmincöt négyzetméter, de a háttérrel és a domboldallal együtt ötven négyzetmétert lehet számolni.

Idén negyven láda mohát, harmincöt fenyőfát és másfél köbméter deszkát, lécet, gerendát használtak fel az építéshez. Úgy harmincan alakítgatták egy hétig. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból van, még a tavacskába is igazi víz került. – A részletekre is kell ügyelni, mert azok adják a teljes összhatást, a Betlehem harmóniáját, ami a nagysága mellett különlegessé, felejthetetlenné teszi – tette hozzá Futó Péter. „Büszke vagyok, hogy ez a legnagyobb templomi Betlehem, de az lenne a jó, ha volna még száz ugyanekkora az országban, amit ugyanilyen összefogással és szeretettel készítenek közösen az emberek. Mindenkinek szebb lenne tőle a karácsonya: olyan mint a miénk, itt Vörsön."

Bibliai jelenet betlehemes játékkal

A betlehemezés a karácsony legnépszerűbb pásztorjátéka. Vörs ebben is különleges. Magyarországon itt van egyedül, élő néphagyományként felnőtt, bábtáncoltató betlehemezés. A népszokást őrzők hosszú évek óta feláldozzák a szentestéjüket, hogy jelmezbe öltözve végigjárják az utcákat és jókívánságaikat elmondják. A betlehemi játékot az advent időszakában vasárnaponként is előadják a templomi szentmise keretében. A játékot elvitték már például az Országházban és különböző betlehemes találkozókra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!