Hírek

2007.12.15. 09:02

Emlékezés meselemezzel

„Kit ringat a bölcső, Janikát…” – Verses mesék gyerekeknek és felnőtteknek. Ezzel a címmel jelent meg a lemez, amelyet Kaszás Attila kezdett el, és színészkollégák fejeztek be az ő emlékére.

Fábos Erika

Kaszás Attila Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban, 47 éves korában hunyt el. Egyik utolsó feladataként a Katolikus Rádió felkérésére gyermekverseket és meséket mondott. Tíz verses mesét vettek fel, de a munka a tragédia miatt félbeszakadt. Pápai Erika, a kolléga és barát ötlete volt, hogy a tíz felvétel mellé még ugyanannyit készítsenek el. A töredékből így teljes lemez lehet.

„Attila már kórházban volt, amikor a rádió szerkesztője, E. Román Kata szólt: átvették CD-re a felvételeit, hogy kisfia, Jancsika hallgathassa a meséket az esti lefekvéskor – meséli Pápai Erika. – Amikor Attila itthagyott bennünket, és kicsit magunkhoz tértünk a bánatból, rögtön felvetődött a kérdés, hogyan tudnánk segíteni a családjának. Eszembe jutott a CD: tulajdonképpen vele együtt készíthetnénk egy meselemezt. Soha életemben nem ment ennyire könnyen semmi. Mintha mindenki egyből kinyitotta volna a szívét, amikor megtudta, miről van szó, és segített. Nagyon sokat gondoltunk Attilára, és beszélgettünk róla, miközben a lemez készült. A halálát és a hiányát máig sem tudtuk feldolgozni, de úgy érzem, most valahogy sikerült oldanunk a tragédiát.”

A lemezen Pápai Erika, Nagy-Kálózy Eszter, Rátóti Zoltán, Rudolf Péter, Szarvas József, Stohl András, Ákos és a Ghymes együttes szerepel együtt Kaszás Attilával. Valamennyi művész, a kiadó, a nyomda és a rádió ingyen vállalta a közreműködést. Az ötezer példányban megjelent kiadvány teljes bevételét a színész gyermekeinek ajándékozzák. Azóta ugyanis Jancsika kistestvére, Luca is a világra jött. Az özvegy akkor tudta meg, hogy ismét gyermeket vár, miután párját eltemette. Azzal, hogy kislányuk született, Kaszás Attila álma teljesült: Jancsika fiának húga lett. „Luca most kéthetes, és édesanyjával együtt jól vannak – mondja Pápai Erika. – A lemez elkészítése azért is volt nagy élmény a számunkra, mert tudtuk: ily módon két kisgyerek emlékezhet majd édesapjára. Nekem idén az a legszebb karácsonyi ajándék, hogy megtapasztalhattam: az emberi példaadásnak és a művészetnek nagy ereje van.

Szobor készül Komáromban

A komáromi Jókai Színház előtt pedig fel akarják állítani az elhunyt művész szobrát. Elkészítésére a pénzt a színész barátai kezdték el gyűjteni, a komáromi magyar közösség kezdeményezésére. Kaszás Attila gyermekkorát töltötte a szlovákiai Komáromban. A költségek nagy része mára összegyűlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!