Hírek

2007.12.03. 17:08

Aki kap támogatást, annak jobban emelkedik a gáz

Januártól öt százalékkal kell többet fizetni a lakossági földgázért. Legalábbis azoknak, aki már most is a piaci árat fizetik. Akik támogatást kapnak, azoknak a ténylegesen fizetendő ár ennél nagyobb mértékben nő.

Tóth Marcella

A lakosságnak öt százalékkal, a cégeknek és a közintézményeknek 4,3 százalékkal emelkedik a földgáz alapára januártól – jelentette be a hétvégén Kóka János, akkor még gazdasági és közlekedési miniszterként. Kóka János az energiahordozók világpiaci árának emelkedésével magyarázta a drágulást, ám hozzátette: annak mértéke még mindig nem tükrözi nemzetközi áremelkedés szintjét.

A Magyar Közlöny szombati számában megjelent miniszteri rendelet szerint a lakossági gáz ára 2,513 forintra emelkedik áfa nélkül megajoulonként az év elején. Így az egy köbméter gáz ára 5,06 forinttal, 105,99 forintra emelkedik januártól, ha az átlagos fogyasztásra vetített alapdíjat is beleszámoljuk. Ez az összeg, amit azoknak a háztartásoknak kell kifizetni, ahol az egy fogyasztási egységre eső jövedelem több mint havi 99610 forint. Ezek a családoknak ugyanis már nem jár támogatás a fűtésszámlájához.

A gázártámogatás változása miatt azonban az a furcsa helyzet áll elő, hogy a rászorultak az öt százalékosnál nagyobb mértékű drágulást kénytelenek elviselni. A két legalsó jövedelmi kategóriában, azaz ahol az egy fogyasztási egységre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum két, illetve két és félszeresét nem változik a gázártámogatás mértéke. Vagyis az állam jövőre is 40,1, illetve 32,8 forintot ad az elfogyasztott gáz köbmétere után. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a háztartásoknak nyolc százalékkal emelkedik az az összeg, amelyet ténylegesen ki kell fizetniük.

A két felső jövedelmi kategóriában még ráadásul csökken is köbméterenként járó támogatás, 3,5 forinttal illetve 3,74 forinttal. Így ők jövőre 22,1, illetve 14,5 forintos támogatást kapnak az államtól köbméterenként. Vagyis a ténylegesen fizetendő ár számukra tizenegy százalékkal lesz magasabb jövőre az ideihez képest.
Fontos tudni, hogy mindenképpen újra kell igényelni a jövő évre szóló támogatást, azoknak is, akik idén már jogosultak voltak rá. Aki december 31-éig beküldi a kérelmét, annak már a januári, vagyis a februárban postázott számláján megjelenik a támogatás.

A január elseje utáni igénylőknek a következő hónaptól jár a kompenzáció. Nem árt tudni az sem, hogy mindig az igénylés idején hatályos öregségi nyugdíjminimum a mérvadó az egy fogyasztási egységre eső jövedelem kiszámításánál. Ezért aki az idén leadja a jövő évre az igénylését annak még az ezévi öregségi nyugdíjminimum, vagyis a havi 27130 forint számít a jövedelemhatár megállapításakor. Aki viszont jövőre adja le a kérelmet, annak már az emelt – várhatóan 28460 forint – lesz az alap. Vagyis érdemes januárig várnia az igényléssel annak, aki csak pár száz forinttal csúszik ki az idei jövedelmi határból.

Az igényléshez idén sem kell jövedelemigazolást csatolni, mégis érdemes a valódi számokat ráírni a nyomtatványra. A 2007. évi energiatámogatások igények ellenőrzésének első szakaszában a vizsgált  44637 támogatott fogyasztónál 5290 esetben állapított meg eltérést az államkincstár – tudtuk meg a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól. Míg a novemberben indult második körben 152365 értesítést küldtek ki, s eddig 2364 esetben állapítottak meg eltérést a benyújtott és a tényleges adatok között.

Tóth Marcella -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!