Hírek

2007.11.26. 17:10

Magyar felfedező világraszóló lelete előtt tiszteleg a Selyemút-tárlat

A Selyemút rejtett kincsei címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárában annak alkalmából, hogy száz évvel ezelőtt fedezte fel Stein Aurél régész a kínai Ezer Buddha barlangtemplomokat.

BAMA

A kiállítás megnyitóján Wojtila Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Ókortudományi Tanszékének vezetője a felfedezés jelentőségét méltatva rámutatott, hogy az értékében megegyezik a XX. század nagy régészeti szenzációival, például Tutankhamon sírkamrájának megtalálásával, vagy a Holt-tengeri tekercsek meglelésével.

A professzor szerint a Selyemút, az ókori „globalizáció” jelképe volt, amely több mint ezer éven át összekötötte Kínát a Földközi-tenger mellékével. A kiállítás Stein Aurél hagyatékából származó fotók, térképek, levelek, kéziratok, valamint korabeli és modern kiadványok segítségével követi végig a kutató belső-ázsiai útvonalát a száz évvel ezelőtti nagy felfedezés helyszínére. Az MTA Könyvtárában december 15-ig látható tárlat virtuálisan is „látogatható”: a könyvtár honlapján magyar, angol és spanyol nyelven teljes terjedelmükben olvashatók a kiállításon bemutatott levelek, a korabeli és mai kiadványok, újságcikkek.

Ezek is érdekelhetik