Hírek

2007.06.23. 04:56

Ne törődjünk bele munkaügyi jogsérelmünkbe

Olvasónkat biztonsági őrként alkalmazták álszerződéssel, 350 forintos órabérért, napi 14 órában. Többhavi bérét nem fizették ki. Úgy érzi, ki van szolgáltatva körülményeinek.

Rados Virág

A kiszolgáltatottság-érzéstől jobb, ha megszabadulunk. Sajnos él a társadalomban az elmúlt évek alatt kialakult nézet, hogy a vadkapitalizmusban mindent lehet. Mármint egy kiváltságos, vékony rétegnek, akiknek az igényeit vannak hivatva kiszolgálni a többiek. Ha pedig nem teszik, megütik a bokájukat: nem kapnak munkát, akár éhen is halhatnak.

Ez a nézet alapvetően téves. Nem kell beletörődnünk a jogsérelembe – mondja szakértőnk. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez (OMMF) kivizsgálja panaszunkat. Ezt írásban kell bejelentenünk a foglalkoztatás helye szerint illetékes munkaügyi felügyelőségen. Budapesten az OMMF Fővárosi Felügyelőségen (1056 Bp., Bástya u. 35.) Kérésünkre nevünket titokban tartják.

A felügyelők kimennek a munkáltatóhoz, megvizsgálják, kiket alkalmaz, azok be vannak-e jelentve, és milyen szerződésük van. Mindkét féltől nyilatkozatot kérnek, s ha kell, szembesítik őket egymással. Amennyiben a munkáltatóra először bizonyítják rá, hogy több embert feketén dolgoztat, 50 ezertől 6 millió forintig terjedő bírsággal sújthatják. A fekete alkalmazás valós ténye akkor is bizonyítható, ha úgynevezett vállalkozói szerződést kötöttek velünk.

Ha kár ért minket, például nem fizették ki bérünket, a számunkra kedvező határozat birtokában különösen érdemes a munkaügyi bíróságra mennünk. Az eljárás ingyenes, és ez esetben gyorsított. Két-három hónapon belül megszülethet az ítélet, amelynek nyomán a munkáltató köteles bennünket kártalanítani. A munkaügyi bíróság nagyon munkavállalópárti.

Ezek is érdekelhetik