Hírek

2007.01.17. 18:22

Gázexportőr lehet Magyarország

Magyarország öt éven belül nettó gázexportőrré válhat, amennyiben sikerül felszínre hozni a Makó környékén talált gázkincset – nyilatkozta a Világgazdaságnak Marc A. Bruner, a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. elnök-vezérigazgatója.

VG

[caption id="" align="alignleft" width="170"] A lelőhely akár 1500 milliárd köbméter gázt is rejthet
[/caption]„A lelőhely a legszerényebb becslések szerint is hatszázmilliárd köbméter gázt rejt, de reálisan lehet számolni akár 1500 milliárd köbméterrel is” – szögezte le. Mai gázárakon ez a mennyiség 250 milliárd dollárt ér, a felszínre hozatala pedig számos adócsatornán keresztül gazdagíthatja az országot, javíthatja a foglalkoztatottságot.

A Falcon itteni leánycégén, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft.-n keresztül két-három hónapon belül megindítja a gáztermelést. Már elkészült az a vezeték, amelyen keresztül eljut a gáz a Mol Nyrt. algyői földgázfeldolgozó üzemébe. Az idén felhozható gáz mennyiségéről és annak költségeiről Bruner egyelőre nem kívánt nyilatkozni, ám mint mondta: fél év múlva már megalapozott választ tud adni. Hangsúlyozta viszont, hogy hiba önmagában arról beszélni, hogy olcsó-e vagy drága a makói gáz kitermelése. Azt kell vizsgálni, gazdaságosan felhozható-e a gáz, s erre az a válasza, hogy igen derűlátó. Az elnök-vezérigazgató szerint a termelés három éven belül felfuttatható; ekkorra a Falcon kínálatban és árban is versenyt támaszthat a Gazpromnak.

A lelőhely pontos kiterjedését és tulajdonságait az egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélyű készletértékelő, a dallasi Scotia Group határozta meg a három dimenziós (3D) szeizmikus mérések, valamint az eddig lemélyített öt új kút (és négy korábbi) adataira támaszkodva. A szeizmikus mérések folytatódnak, két hónapon belül összesen ezer négyzetkilométeres térségre terjed ki a 3D-s feldolgozás.

Mint korábban megírtuk, a Makó környéki lelőhely a hagyományos terepeknél sokkal mélyebben, hat kilométer mélyen van, s kis áteresztőképességű, tömött rétegekben található a gáz. Kitermelése ezért költségesebb bányászati technológiát igényel. Megoldás azonban van. Az amerikai Halliburton és Schlumberger társaság berendezéseivel már 1997 óta hoznak felszínre gázt az USA több részén. A Falcon vezetője az amerikai lelőhelyekhez hasonlónak, de valamivel kedvezőbb szerkezetűnek és könnyebben kiaknázhatónak nevezte a magyarországi lelőhelyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!