Hírek

2006.12.09. 05:55

Ma temetik Puskás Ferencet

Ma 9 órakor a budapesti Kossuth téren megkezdődiött Puskás Ferenc gyászszertartásának hivatalos programja, ahol katonai tiszteletadás mellett félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

Europress-összefoglaló

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Virágcsokrok és gyertyák a Puskás Ferenc Stadion bejárata mellett. Az emlékezők innen kísérhetik végső útjára a futball-legendát. Fotó: Kallus György
[/caption]A Puskás Ferenc temetése miatt a maihoz hasonló gyásznapot 1990 óta négy alkalommal rendeltek el Magyarországon. Az első ilyen esemény 1993. december 18-án volt, Antall József volt miniszterelnök temetésének idején. Az Ausztriában tömeges buszbalesetet szenvedettek emlékére 1999. január 31-én, a móri rablótámadásban lelőtt nyolc áldozatra való emlékezés miatt 2002. május 17-én rendelték el a nemzeti gyászt. A kormány 2005. április 8-án II. János Pál pápa emléke előtt tisztelegve hirdetett gyásznapot. Ha ez az időpont iskolai napra esik, akkor az oktatási intézményekben méltó megemlékezést kell tartani. A nyilvános szórakozóhelyeken a zene- és műsorszolgáltatás a nemzeti gyászt kihirdető kormányrendeletben korlátozható. Ezzel eddig csak Antall temetésén élt a kabinet. Vagyis jelenleg az érintett szórakozóhelyek dönthetik el, hogy visszafogottabbak lesznek-e az átlagosnál.

Nemzeti gyászt a kormányrendelet szerint "közéleti tevékenysége okán kiemelkedő személy halála miatt vagy a társadalmat mélyen megrázó katasztrófában elhunytak iránt érzett megrendülés" miatt lehet tartani. Ilyenkor a Magyar Köztársaság lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. Azokon a középületeken, amelyeken kötelező az állami zászló elhelyezése, a nemzeti, illetve az uniós lobogót ugyancsak félárbocra kell ereszteni, más középületekre pedig fekete zászlót kell kitenni.

Puskás Ferenc gyászszertartásának hivatalos programja, ma 9 órakor a budapesti Kossuth téren kezdődik ahol katonai tiszteletadás mellett előbb felhúzzák a magyar zászlót, majd félárbocra eresztik. A Puskás Ferenc Stadion kapuit 14 órakor nyitják meg. A búcsúztatásra számtalan nemzetközi híresség jelezte részvételét. Összesen 14 európai labdarúgó-szövetség elnöke jön el Budapestre, de több oldalt tesz ki a rangos vendégek névsora is. A lelátón 40 ezren foglalhatnak helyet, de igény esetén a játéktér körül, a futópályán is el tudnak helyezni szurkolókat. Aki pedig nem jut be a létesítménybe, az óriáskivetítőn követheti nyomon az emlékezést.

A stadionból a gyászmenet körülbelül 17 órakor indul. Puskás koporsóját ágyútalpon szállítják majd. Az emlékezők a Maratoni Kapun keresztül az Istvánmezei út felé haladnak, majd a Dózsa György úton a Hősök terére tartanak, ahol katonai tiszteletadással búcsúztatják a Honvéd és a Real Madrid egykori klasszisát. Ezt követően az Andrássy út – József Attila utca – Hercegprímás út útvonalon megy tovább a menet egészen a Szent István-bazilikáig, ahol római katolikus gyászszertartással vesznek végső búcsút Puskás Ferenctől. Itt Sólyom László köztársasági elnök, Lamperth Mónika sportért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Joseph Blatter, a FIFA elnöke és Juan Antonio Samaranch, a NOB korábbi vezetője, valamint Kisteleki István MLSZ-elnök mond beszédet. A temetés 20.30 körül kizárólag a családtagok részvételével kezdődik, a kívül maradó érdeklődőknek óriáskivetítőt állítanak fel.

A 79 éves korában, november 17-én elhunyt Puskás Ferencet csütörtökön este a budapesti Szent István bazilikában ravatalozták fel. A kupola alatt elhelyezett nemzetiszínű lobogóval letakart koporsó előtt ezrek rótták le kegyeletüket a 21 óráig a meghosszabbított nyitva tartásig. A gyászolók virágaikkal, koszorúikkal és mécseseikkel fejezték ki tisztelgésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!