Hírek

2006.06.27. 11:34

Bevezetik a tandíjat

Hiller István oktatási miniszter szerint a felsőoktatásban szükséges lesz a tandíj bevezetése 2008-tól

AS

Hivatalosan fejlesztési hozzájárulást vezettet be a kormány a felsőoktatásban 2008-tól. "Ez egyfajta tandíj" – ismerte el keddi sajtótájékoztatóján Hiller István oktatási miniszter.

Mint a miniszter közölte, a hozzájárulás mértéke az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot tesz ki. Ez Hiller István szerint havonta minimálisan 4375 forintot, maximálisan 13 125 forintot jelent az alapképzésben. A mesterképzésben pedig 18 750 forint lesz a felső plafon. A tanulmányi átlagtól függően a legjobb 15 százalék tandíjmentességet, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap majd. A tandíjfizetési kötelezettség 2007. szeptemberétől lesz érvényes, a tanulmányaikat akkor megkezdőket fogja csak érinteni a pénzügyi hozzájárulás. Mivel azonban az első évfolyamosok tanulmányi átlagát még nem ismerik, először 2008. szeptemberében lesz esedékes a tényleges fizetési kötelezettség.

A miniszter szerint az intézkedés igazságosabbá teszi a felsőoktatás rendszerét. Hasonlóan nyilatkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is internetes blogjában. "Ma jön az oktatás, felsőoktatás átalakítása, újra fogalmazva a felelősségi viszonyokat, világossá téve: hogy igen, a teljesítmény és az egyenlőbb esélyek pártján állunk és ahhoz, hogy ez az elv érvényesülhessen, ahhoz hozzá kell nyúlni egy sor dologhoz, meg kell vívni ezt a csatát is. Biztos vagyok benne, hogy a viták végén a többség azt fogja gondolni, hogy egy jobb és igazságosabb rendszert hoztunk létre. Sőt abban is biztos vagyok, hogy Hiller miniszter úr, Hiller Pista ezt a meccset, ezt a nagy vitát sikeresen megtudja majd vívni"- írta Gyurcsány Ferenc internetes naplójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!