Hírek

2006.04.10. 19:11

Megfordítható-e az eredmény?

A szakértők szerint a Fidesznek kevés esélye lesz megfordítani a választásokat a második fordulóban, valószínűbbnek tekintik a jelenlegi kormánykoalíció győzelmét. Kumin Ferenc politológus arra emlékeztet, hogy idén kevesebb olyan egyéni választókerület van, ahol még nem dőlt el a mandátum sorsa.

Éber Sándor

„A Fidesznek a 2002-es választásokhoz képest most még kisebb az esélye, hogy a maga javára fordítsa a voksolásokat” – mondta lapunknak Kumin Ferenc. A politológus arra emlékeztet, hogy idén kevesebb olyan egyéni választókerület van, ahol még nem dőlt el a mandátum sorsa. A számítások szerint 105 választókerület háromnegyedében kellene győzniük. Kumin szerint, ha az MDF nem lép vissza, a demokrata fórum szavazóira sem számíthatnak, az MSZP és az SZDSZ ugyanakkor már megegyezett az együttműködésről.


„A jelenlegi kormánykoalíció győzelmére 60 százalékot adnék” – jelentette ki lapunknak Kiszelly Zoltán. A politikai elemző szerint nem lehetetlen a Fidesz számára az eredmény megfordítása, de igen nehéz dolguk lesz. 2002-ben a második fordulóban sikerrel mozgósították a korábban otthon maradt kisgazda szavazókat, de most ilyen mozgósítható bázis nem áll rendelkezésükre.


„Dávid Ibolya eddigi nyilatkozataiból az szűrhető le, hogy senkivel sem hajlandó koalícióra lépni, s nem hiszem, hogy megváltoztatná az álláspontját” – mondta Kumin Ferenc. Az MDF megosztott volt a Fidesszel való kapcsolatban, de akik Dávid Ibolyával végigcsinálták a kampányt, már nem valószínű, hogy kihátrálnának a pártelnök alól ebben a kérdésben. Kumin szerint a demokrata fórum most önállóan tudna megerősödni, nem érdeke, hogy együttműködjön bárkivel is.
 Nagyon valószínű, hogy két, a maga útját járó jobboldali ellenzéki párt lesz a parlamentben. A politológus úgy véli MDF valószínűleg kevésbé lesz konfrontatív, mint a Fidesz, sőt bizonyos kérdésekben akár együtt is működhet az MSZP-SZDSZ koalícióval.


Kiszelly Zoltán szerint az MDF 2010-re akarja felépíteni magát. „A vereséget szenvedő Fidesztől is szerezhet szavazókat, középen lévő pártként a jobb- és baloldalról is építheti táborát, amely jelenleg mintegy 120 ezres, s akár a jobboldal élére is állhat – mondta Kiszelly. Az MSZP-SZDSZ koalíciót szakmai alapon is támogathatják.
A második fordulóig igen intenzív kampány vár Kumin Ferenc. Sokat számíthat, hogy a Fidesz meg tudja-e szólítani az MDF választóit. Radikális mozgósítással azonban elijeszthetik őket, valamint a még bizonytalankodókat is.
Az MSZP-SZDSZ minden lehetséges eszközzel az eddig elért eredményekkel erőt demonstrálhat, s tovább segíthetik őket a győztesekkel való húzás.
„Orbán Viktorral ellentétben Gyurcsány Ferenc nem ideológiai kampányt folytatott” – mondta Kiszelly Zoltán. A politikai elemző szerint a Fidesz, ha továbbra is ideológiai síkon folyik tovább a kampány, az most elijesztheti a másodlagos szavazóit a MDF és a MIÉP-Jobbik táborából. Valószínűleg kevésbé fogják hangoztatni a választási csalásokat, hiszen azokban csak egy nap alatt döntenek, s ezekben már tegnap kellett volna dönteni az OVB-nek.


Kiszelly Zoltán szerint a Fidesz az „egyedül győzni” elve mellett tartott ki, azonban ez nem volt kivitelezhető olyan stratégiai partner nélkül, mint amivel az MSZP rendelkezett az SZDSZ esetében. A Fidesz nem tudja erősíteni tovább táborát Orbán Viktor elutasítottsága miatt, főleg a nyugdíjasok körében, akik főként a szocialistákra szavaztak. Az MSZP kampánya sikeres volt, mivel az Új Magyarország programja – ami Kiszelly szerint nem több, mint lila köd – a rendszerváltás veszteseinek ígért lehetőséget, valamint hamarabb tudott középre kerülni.
Kumin Ferenc szerint a Fidesz veresége esetén Orbán Viktor továbbra is a helyén fog maradni, mivel nincs más alternatívája.
„Orbán Viktor, vagy Kovács László, vagy Horn Gyula példáját követheti bukás esetén. Vagy Brüsszelben vállal pozíciót, vagy itthon kapcsolódik be néha a pártmunkába.” – mondta Kiszelly. Arra azonban Orbán vigyázott, hogy ne legyen a párton belül erős riválisa, így nincs jelenleg szóba jöhető utód.
Stumpf István, a Századvég alapítvány elnöke szerint elképzelhető egy olyan helyzet is, hogy rendkívüli választásokat kell kiírni, mivel a második fordulóban megszerzett 1-2 mandátumnyi többséggel egyik párt sem vállalja azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennie.

Éber Sándor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!