Hírek

2005.11.07. 00:00

Letartóztatások a választások előtt

Csák E.

Azerbajdzsánban tegnap 4,6 millió választó szavazhatott arra, ki kerüljön a kaukázusi köztársaság 125 tagú parlamentjébe. A választásokon 47 párt indult, de alapvetően két politikai erő mérkőzött meg: a kormányzó Eni Azerbajdzsan párt és az Azadlig (szabadság) blokkban tömörülő két ellenzéki mozgalom. Képviselő az lesz, aki az adott választási körzetben a legtöbb voksot gyűjtötte össze, az első előzetes eredményhirdetést éjfélre ígérte a bakui választási bizottság.

Az azerbajdzsáni képviselőválasztás tisztaságára 45 ország és 43 nemzetközi szervezet megfigyelői ügyeltek, s emellett több ezer helyi ellenőr is figyelte a szavazás lebonyolítását. Ennek ellenére a voksolás előtti napokon több olyan eset történt, amely megkérdőjelezi a szavazás demokratikus voltát. Szombaton a két fő ellenzéki párt azt jelentette, hogy letartóztatták kampányfőnökeiket (vasárnap azonban már kiengedték őket).

A megfigyelők különösen azt nehezményezték, hogy őrizetbe vették egy ifjúsági szervezet három vezetőjét, mert – a kormány állítása szerint – két hónapja fegyveres államcsínyre készültek. A bakui vezetés kijelentette, hogy nem ad teret olyan eseményeknek, mint az ukrajnai „narancsszínű” forradalom. Szombaton egyébként nem engedték be az országba ukrán politikusok egy csoportját.

Ezek is érdekelhetik