Hírek

2005.11.04. 00:00

A telefonbotrány ellenére sem mond le Tariceanu

Hétfőig le kell mondania – áll a felszólítás a tegnapi Libertatea címlapján. A Calin Popescu Tariceanu román kormányfőnek címzett buzdítás a legnagyobb példányszámú romániai napilap szerint Traian Basescu szájából hangzott el, az értesülést a liberális-demokrata koalíció legmagasabb szintjeiről szerezték.

Lukács János, Kolozsvár

Az eset előzménye: miután Dinu Patriciu liberális nagyvállalkozót pénzmosás és korrupció gyanújával őrizetbe vették, a kormányfő telefonon felhívta Ilie Botos főügyészt, s arra kérte, hogy tartsa be a törvényt. Ennek ellenére a román sajtó napok óta arról cikkezik, hogy a kormányfő beavatkozott az igazságszolgáltatás menetébe. A helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy tudott dolog: Tariceanu jó barátja az őrizetbe vett Patriciunak. A román kormányfő makacsul kitart amellett, hogy nem követett el törvénytelenséget, tegnapi nyilatkozatában pedig kifejtette, esze ágában sincs lemondani, a lemondás kérdése pedig nem került szóba a Traian Basescuval folytatott legutóbbi tárgyalásokon. A Legfelsőbb Bírói Tanács mindenesetre külön vizsgálóbizottságot hoz létre, amely tüzetesen áttekinti a telefonhívás körülményeit. Monica Macovei igazságügy-miniszter úgy véli, rendkívül alkalmatlan pillanatban telefonált a miniszterelnök. Markó Béla kormányfőhelyettes szerint a kormányfőnek joga van érdeklődni bizonyos ügyek felől.  

A kormányfő távozása már másodszor téma

Már a nyáron is szóba került Calin Popescu Tariceanu román kormányfő lemondása. Igaz, akkor ő maga jelentette ezt be azután, hogy a kormánykoalíció előrehozott választásokkal szerette volna megszilárdítani hatalmát. A lemondás gondolatát akkor – némi huzavona után – ejtették, arra hivatkozva, hogy a súlyos árvizek miatt a sokat próbált Romániának nem belpolitikai vitákra, hanem folyamatosságra van szüksége.

Lukács János, Kolozsvár A kormányfő távozása már másodszor téma

Már a nyáron is szóba került Calin Popescu Tariceanu román kormányfő lemondása. Igaz, akkor ő maga jelentette ezt be azután, hogy a kormánykoalíció előrehozott választásokkal szerette volna megszilárdítani hatalmát. A lemondás gondolatát akkor – némi huzavona után – ejtették, arra hivatkozva, hogy a súlyos árvizek miatt a sokat próbált Romániának nem belpolitikai vitákra, hanem folyamatosságra van szüksége. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!