Hírek

2005.11.04. 00:00

A fiataloknak tilos a lottó

„A fiatalok amúgy is a játéktermekbe járnak, nem a lottózóba. Nem lesz észrevehető a változás” – mondták lapunknak egy budapesti lottózóban.

Tibay G.

Az érintettektől azt kérdeztük: érezhető változást hoz-e, hogy novembertől a tizennyolc év alattiak nem vehetnek részt a szervezett szerencsejátékokban, így például tilos számukra a lottó és a kaparós sorsjegy is. Lapunknak egy név nélkül nyilatkozó lottózós elmondta: az elmúlt napokban nem volt arra szükség, hogy a játékosoktól személyit kérjenek, mivel elenyésző az üzletekben megforduló fiatalkorúak száma. November elsejétől változott a szerencsejátékokra vonatkozó törvény, mely a fentiek mellett többek közt előírja, hogy a lottózókban fel kell hívni a figyelmet a játékszenvedély veszélyeire is. Ezután a lottózókban jól látható felirattal kell a játékosok tudomására hozni, hogy a túlzásba vitt játék milyen veszélyeket rejt. 

Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivője szerint mindez beleilleszthető cége profiljába, sőt, a hasonló profilú európai uniós vállalkozások is ezeket az elveket vallják. Somorai László hozzátette: a fiatalokat eddig sem tekintették célcsoportnak. Mint mondja, azokat, akik nem rendelkeznek önálló jövedelemmel, eddig sem szólította meg reklámjaival a cég. A szóvivő elmondta, mivel eddig sem volt jellemző, hogy fiatalkorúak tömegesen játszottak volna, így komolyabb bevételkiesést nem okoz a cégnek a tizennyolc év alattiak kitiltása. Bár Magyarországon egyre több internetes sportfogadás-rendszer érhető el, sőt, a Szerencsejáték Rt. játékaihoz is hozzá lehet férni a vilgáhálón, az ezekben való részvételt is a tizennyolc éves kor betöltéséhez kötik. Az internetes fogadást jellemzően bankszámlához és személyi igazolvány bemutatásához, illetve a nagykorúságot igazoló nyilatkozat kitöltéséhez kötik a szervező cégek.

 

Ezek is érdekelhetik