Hírek

2005.10.27. 00:00

Kamion rohant a házba

Egy román kamion tegnapra virradóra romba döntött egy nagybajomi házat. Az alvó család a csodával határos módon megmenekült: nemrég rendezték át a lakást.

Harsányi Miklós

Rotariu Julian, az aradi sofőr kedd este Simontornyán pihent utoljára. Arra élénken emlékezett, hogy a 61-es úton a kivilágított kisvárosba ért. Hirtelen elnyomta az álom, amikor ismét magához tért, már késő volt. „Hatalmas csattanásra ébredtem fel – mondta Orsós Erzsébet, aki két lányával él a Fő utcai házban. – Téglák röpültek az ágyamba; hirtelen arra gondoltam, a gáz levegőbe repítette a házat. Halálra rémülten kerestem a gyerekeket. Vivient és Edinát akartam látni, de sajnos egy jajkiáltást sem hallottam. A robbanás utáni csendet soha nem fogom elfelejtni.” Az asszony a romba dőlt ház ablakán át kecmergett ki az utcára. Döbbenten látta az oldalára dőlt kamiont, akkor fogta fel: ez rombolta le a házát. Az egyik leány zúzódásokat, a román sofőr kézsérülést szenvedett. Otthonukat egy hónapja újították fel, a lányok kérésére átalakították a szobát. Az anya szerint ennek köszönhetik, hogy élnek.

„Eddig az ablak előtt voltak az ágyak, nemrég a belső falhoz toltuk őket. Ha a korábbi helyen alszanak a lányok, agyonnyomta volna őket a tégla.”
Vivien, az ikerlányok egyike a fejét fájlalja. Talán a szekrényről esett rá valami; délelőtt a nagymama lakásában próbálta kipihenni a történteket.
Edina viszont gépiesen vett részt a pakolásban. Kérés nélkül mások is segítettek; a törmelék alatt élelmiszert, ruhákat, a háztartásban használatos holmikat kerestek. Órákig tartott a mentőakció. A család egyetlen vagyona, a ház azonban lakhatatlanná vált. Ács Attila polgármester vezetésével indult meg a helyreállítás; aládúcolták a hálószobákat és a házba tervezett élelmiszerüzletet.

„Az ember legvadabb rémálmában sem történik ilyesmi – mondta a mentésnél közreműködő Szántó László önkéntes tűzoltó. – Döbbenet, amit ez a kamionos művelt. A felismerhetetlenségig szétrobbantotta a házat, a családot földönfutóvá tette.” A szomszédok, ismerősök nem mozdultak az épület környékéről. Zsobrák Lajos azt mondta: „Nagybajomban nem ez az első közúti katasztrófa, a sofőrök nem törődnek a veszéllyel. Vasvári János, a városgazdálkodási szervezet vezetője közölte: szakemberekkel folytatják az épület megerősítését. Csak a műszaki beavatkozás után szabad elvontatni a kamiont.

Az árokba dőlt szerelvény kiemelése a baleset után fél nappal kezdődött el. Úgy tudjuk, Romániából útnak indították a mentesítő teherautót; a sérült járműből leszedik a két, egyenként 8 tonnás hídelemet, és Genovába szállítják őket.

A sofőr együtt érez a családdal

„Csak nehogy kigyulladjon a kamion; a baleset után ez volt az első gondolatom” – idézte fel az éjszakai rémálmot Rotariu Julian. A 25 éves, román férfi öt éve szerezte meg kamionosjogosítványát. Rendkívül sajnálja a történteket, különösen a nagybajomi családot. A rendőrségi meghallgatáson elismerte: hibázott. Pénzbírsággal sújtották, félő, a baleset következtében a munkáját is elveszíti. „Egy másodpercnyi figyelmetlenség három embernek okozott tragédiát. Együtt érzek a családdal” – fűzte hozzá.

ez volt az első gondolatom” – idézte fel az éjszakai rémálmot Rotariu Julian. A 25 éves, román férfi öt éve szerezte meg kamionosjogosítványát. Rendkívül sajnálja a történteket, különösen a nagybajomi családot. A rendőrségi meghallgatáson elismerte: hibázott. Pénzbírsággal sújtották, félő, a baleset következtében a munkáját is elveszíti.

„Egy másodpercnyi figyelmetlenség három embernek okozott tragédiát. Együtt érzek a családdal” – fűzte hozzá. -->

Ezek is érdekelhetik