Hírek

2005.10.01. 00:00

Létrejön a negyedik lengyel köztársaság?

A leendő lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kilátásba helyezte, hogy földolgozza Lengyelország kommunista múltját. A PiS célja egy „tiszta ország” – közölte Zbigniew Wassermann jogi szakértő.

Gy. Z.

Választási programjában a párt egyebek mellett a hivatalnoki apparátus átvizsgálását helyezi kilátásba, elsősorban az igazságügy területén. A párt javaslatai azonban, hogy az egykori keményvonalas kommunistákat

A PiS elképzeléseit arra alapozza, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozó hivatalnokokat mind ez ideig egyáltalán nem vetették alá komoly átvizsgálásnak.

miként leplezik le és bocsátják el, sok, az ügyben nem érintett jogász heves bírálatát is kiváltotta. A PiS azzal a jelszóval indult a választási küzdelemben, hogy Lengyelországban megalapítja a „negyedik köztársaságot”. Ezen azt érti, hogy a harmadik köztársaság, amely a Varsói Szerződés összeomlása után létrejött, születési rendellenességekkel küszködik, és a régi kommunisták, valamint az ellenzékiek gyönge kompromisszumát hurcolja magával.

A Jog és Egyenlőség azt szorgalmazza, hogy főként az ügyészeknek és a bíráknak újra hivatali esküt kelljen tenniük. Egyes állami alkalmazottakat ebből a körből kizárnák, és elbocsátanák őket. Olyanokról volna szó, akik a kommunista Lengyelországban „a nemzet függetlenségi törekvései ellen hadakoztak, és részt vettek a polgári, valamint a vallási jogok megsértésében”.

Ezek is érdekelhetik