Hírek

2005.09.14. 00:00

Belestünk a pénz palotájába

Szombaton és vasárnap kitárulnak azoknak az épületeknek a kapui, ahová máskor nem mehetünk be. Az Országos Atomenergia Hivatalba, a volt Honvéd Főparancsnokságra. Vagy a Magyar Nemzeti Bankba.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="128"] Hét végén bárki körbejárhatja a nyilvánosság előtt zárt Nemzeti Bankot
[/caption]Szeretnének azoknak a helyében lenni, akik döntenek a forint értékéről? Az inflációról, a kamatok mérsékléséről vagy emeléséről? Ha igen, a hét végén könnyen megtehetik. Két napig bárki beleülhet a Monetáris Tanács tagjainak súlyos (bár nem bőr) foteljaiba a Magyar Nemzeti Bank szentélyében, azaz nagytanácstermében. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében körbevezetik az érdeklődőket a nyilvánosság elől elzárt épületben. – Ez a terem most is úgy néz ki, mint építésekor, pontosan száz évvel ezelőtt – mutat körbe az óriási velencei tükrökkel, Markup Béla kisplasztikáival díszített teremben Rétai Igor, a bank munkatársa.

– Érdemes felfelé is vetni egy pillantást, a mennyezeten látható stukkókat ugyanis valódi arannyal vonták be. Kicsit lejjebb pedig a korabeli szellőzőrendszer rácsai láthatók. Valahol az épületben van egy falból kiálló rézcső. Eddig még senki sem találta el, hogy ez az egykori központi porszívó berendezés csatlakozója volt.  Még mindig a pénz palotájának harmadik emeletén járunk, a fontos döntések bölcsőjében. A szivárvány színeiben pompázó Róth Miksa alkotta üvegablakokon keresztül nem látjuk ugyan az udvart, de elképzeljük, hogy valaha ott cseréltek gazdát a pénzeszsákok. Itt állt a nemzeti bank trezorja, akkoriban ez tűnt a legbiztonságosabb helynek az őrzésre. – Minek eldugni a pincébe, itt van a leginkább szem előtt – tolmácsolja szép emlékű elődei gondolatait Rétai Igor.

Betérünk a bank kisebbik tanácstermébe, ahol már pogácsa és ásványvíz jelzi a közelgő megbeszélést. Itt ülésezett eredetileg az igazgatóság. Faragott faburkolatok és díszes csillárok között. A bank első elnöke, Popovics Sándor vigyázó szemétől kísérve. – És a pénzt hol őrzik? – kérdezem idegenvezetőnktől félénken. – A pincében – érkezik a szűkszavú válasz. Megnézni nem lehet, és persze azt sem árulják el, mekkora összeg lapul a széfben. Annyit azonban kiderítettünk, hogy aranyból jó néhány tízmillió euró értékű mennyiséget őriz a Nemzeti Bank.

a volt Honvéd Főparancsnokságra. Vagy a Magyar Nemzeti Bankba. Tóth Tímea Hét végén bárki körbejárhatja a nyilvánosság előtt zárt Nemzeti Bankot -->

Ezek is érdekelhetik