Hírek

2005.07.22. 00:00

Párizsi szárnyak, győri árnyak

Tegnap óta egy elektronikus levél kering a neten, miszerint a Danone a győri kekszüzem bezárására készül. Közben a párizsi tőzsdén szárnyal a Danone, részvényének árfolyama három nap alatt csaknem 13 euróval (több mint háromezer forinttal) emelkedett. A Danone idehaza tiltakozik. Nem zárja be az üzemét.

Bán Károly

Franciaországban és Magyarországon is áll a bál a Danone kapcsán. Párizsban azért, mert kedden megjelent egy hír, nevezetesen, hogy az amerikai PepsiCo felvásárolja a Danone részvényeinek többségét. A Danone elnöke, Laurent Fabius egyenesen a francia kormánytól kért segítséget, ne engedje meg a felvásárlást, ne hagyja, hogy a „francia élelmezés virágszála” az amerikaiak kezébe kerüljön. Mindenki a tejtermelőkért aggódik most Franciaországban, ahol hatezer gazda áldozza életét a Danone-nak, ád friss tejet a termékeihez. Már tiltakozik a politika, érzékeny kampányba kezdtek a szakszervezetek.

A felvásárlási láz pillanatok alatt feltornázta a Danone részvényeinek árfolyamát. Egy részvény hétfőn még 75 eurót ért a tőzsdén, szerdán már 87,6 eurót. A Danone-csoport amúgy teljes egészében magántulajdonban van, tőkéje pedig száz százalékban a tőzsdén. Márpedig itt az a dolgok rendje, hogy azé a hatalom, a döntés, akié a részvénytöbbség, s ki tudja, mit hoz a jövő, ha a papírok többsége a felvásárló amerikai befektetők kezébe kerül? Ha a felvásárlás a versenyt nem korlátozza, a francia kormány sem tehet semmit. Mi lesz a francia mezőgazdaság legszexibb nőjével, a Danone-nal az élelmiszeriparban? – teszi fel a kérdést tegnapi számában a Le Figaro.

Idehaza kísértetiesen az ellenkezője játszódott le a Danone körül az elmúlt öt évben. Itt nem a Danone-t vásárolták föl, hanem a Danone vásárolt föl. A cégcsoport 2000 augusztusában vette meg a Győri Keksz Kft.-t, amelynek tulajdonában volt a székesfehérvári keksz- és ostyagyártó üzem is. A Gazdasági Versenyhivatal az összefonódás előnyös hatásaira tekintettel járult hozzá az üzlet megkötéséhez, mert a hivatal megítélése szerint ez a felvásárlás az érintett termékek, kekszek, ostyák piaci részesedését nem befolyásolta olyan mértékben, amely alkalmas lenne a verseny korlátozására, illetve az erőfölénnyel történő visszaélésre.

Ehhez képest fél év sem telt el, s a Danone bejelentette, hogy a termelést áttelepíti Győrből Székesfehérvárra. „Győri keksz a kekszek keksze, ez lett most a Danone veszte” – egyebek között ilyen transzparensekkel vonultak az emberek a győrszigeti tüntetésre. A tömeges elbocsátásokat megelőzendő, az akkori kormány nyújtott segédkezet a győrieknek, de hogy pontosan milyen alkut kötöttek, az sem akkor, sem most nem derült ki. A Danone elnöke különrepülőgépen utazott Győrbe, ahol találkozott a gazdasági tárca akkori államtitkárával, Glattfelder Bélával, s a megegyezés után megmenekült a gyár a bezárástól. Most azonban ismét felröppent a hír, hogy bezárják az üzemet. Nagypál Judit, a Győri Keksz Kft. humánerőforrás-igazgatója lapunkhoz eljuttatott levelében azonnal cáfolta a gyárbezárás hírét. Szerinte csupán egy teljesen valótlan e-mail bukkant fel újra a világhálón, amely egyszer már megjelent 2001-ben is.

Az igazgató szerint értelmetlen lenne a gazdaságilag sikeres cég piacvezető termékeinek gyártását, forgalmazását abbahagyni, és a gyárat bezárni. A város polgármestere, Balogh József szerint a hír azért röppenhetett fel, mert a Danone az idén már negyven-ötven dolgozójától megvált.

A hvg.hu értesülése szerint ma a szakszervezet munkásgyűlést tart a Győri Keksz Kft.-nél, amely nem nyilvános, s amelyen a cég jövőbeni sorsa is terítékre kerül. Ami tény, az amerikai H. J. Heinz élelmiszeripari konszern júniusban bejelentette, hogy 855 millió dollárért (174,2 milliárd forint) megvásárolja a Danone HP Food üzletágát. Hogy ez a felvásárlás miként érinti a győri üzemet, nem tudni, a humánerőforrás oldaláról kiadott közlemény mindenesetre egyelőre cáfolatát adta a hírnek. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Győrszigeten elvonultak volna a felhők.

Csak a dolgozókat ijesztgetik a rosszindulatú, alaptalan rágalmakkal

„Az ilyen rémhírek legsúlyosabban sajnos a dolgozóinkat viselik meg. A rosszindulatú, felelőtlen, az alaptalan rágalmakat terjesztő személyek – akik vélhetőleg a vállalatnak és a márkáknak kívánnak így kárt okozni – a Győri Keksz Kft. dolgozóit ijesztik meg leginkább” – válaszolta a Danone kommunikációs vezetője, Szántó Balázs arra a kérdésünkre, van-e félelem a dolgozókban, hogy bezárják az üzemet. A Győri Keksz Kft. némileg nyereséges, de ez elmarad a Danone-csoportban megszokottól. Korábban tehát 2001-ben sem akarták bezárni a gyárat, pusztán csak hatékonyabbá kívánták tenni. Az elbocsátásokkal kapcsolatosan az alábbi választ kaptuk: „Míg Fehérváron nőtt, addig Győrött csökkent a létszám. Szeretném hangsúlyozni, hogy – más cégekkel ellentétben – mi nem tekintettük a munkánkat befejezettnek azzal, hogy kifizettük a végkielégítéseket, és útjukra bocsátottuk az embereket. Az elbocsátott dolgozók több mint 90 százalékának sikerült a sorsát megnyugtatóan rendeznünk. 32 dolgozó családostul Székesfehérvárra költözött. Anyagi támogatást nyújtottunk számukra a lakásvásárláshoz vagy a lakásbérléshez, ha ez utóbbit választották.”

tiltakozik. Nem zárja be az üzemét. Bán Károly Csak a dolgozókat ijesztgetik a rosszindulatú, alaptalan rágalmakkal „Az ilyen rémhírek legsúlyosabban sajnos a dolgozóinkat viselik meg. A rosszindulatú, felelőtlen, az alaptalan rágalmakat terjesztő személyek – akik vélhetőleg a vállalatnak és a márkáknak kívánnak így kárt okozni – a Győri Keksz Kft. dolgozóit ijesztik meg leginkább”

– válaszolta a Danone kommunikációs vezetője, Szántó Balázs arra a kérdésünkre, van-e félelem a dolgozókban, hogy bezárják az üzemet. A Győri Keksz Kft. némileg nyereséges, de ez elmarad a Danone-csoportban megszokottól. Korábban tehát 2001-ben sem akarták bezárni a gyárat, pusztán csak hatékonyabbá kívánták tenni.

Az elbocsátásokkal kapcsolatosan az alábbi választ kaptuk: „Míg Fehérváron nőtt, addig Győrött csökkent a létszám. Szeretném hangsúlyozni, hogy – más cégekkel ellentétben – mi nem tekintettük a munkánkat befejezettnek azzal, hogy kifizettük a végkielégítéseket, és útjukra bocsátottuk az embereket. Az elbocsátott dolgozók több mint 90 százalékának sikerült a sorsát megnyugtatóan rendeznünk. 32 dolgozó családostul Székesfehérvárra költözött. Anyagi támogatást nyújtottunk számukra a lakásvásárláshoz vagy a lakásbérléshez, ha ez utóbbit választották.” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!