Hírek

2005.07.21. 07:21

Megfigyelik az iszlám közösségeket

Cs. E. - Gy. Z. - T. A.

A Nyugatot tette felelőssé az iszlám terrorizmus fellángolásáért London főpolgármestere. Ken Livingstone egy interjúban kijelentette: megérti a palesztinokat, akik külföldi megszállás alatt élnek, és nincs joguk saját ügyeik intézésére. „Ha ez Angiában lenne, sok öngyilkos merénylet történne itt is. Én nemcsak az öngyilkos merénylőket ítélem el, hanem azokat a kormányokat is, amelyek külpolitikájuk érdekében egyetemes mészárlásra vetemednek” – tette hozzá. Mindemellett a főpolgármester hangsúlyozta: a londoni közösségek egységesek maradnak abban, hogy elítélik a város elleni támadásokat.

Szerdán Charles Clarke belügyminiszter tájékoztatta a parlamentet a terrorellenes törvény tervezetéről. Ennek egyik eleme lehet, hogy kiutasítják az országból azokat, akiket a terrorakciók támogatásával gyanúsítanak – jelentette a Reuters. Nagy-Britanniában speciális rendőrcsoport létrehozását tervezik, hogy országszerte figyelemmel kísérjék a többmilliós muszlim kisebbség összes szervezetét, „közösségről közösségre”, s így szerezzenek információkat, hol kaphatnak erőre a szélsőséges eszmék – írja a The Guardian.

A francia hatóságok szoros megfigyelés alatt tartanak több iszlám hitszónokot is. Az országos rendőrfőnök közlése szerint az imámok vélhetően szélsőséges eszméket hirdetnek. Michel Gaudin azt mondta: azokat tartják szemmel, akiknek nem áll szándékukban a demokrácia tiszteletben tartása és elfogadhatatlan cselekményekben akarnak részt venni. A rendőrfőnök ugyanakkor megismételte, hogy Franciaország ki fogja utasítani és esetenként francia állampolgárságuktól is megfosztja azokat az imámokat, akik a mecsetekben gyűlöletet hirdetnek.

Üdvözölte a londoni merényleteket Mohamed el-Amir, a szeptember 11-i New York-i terrortámadás egyik elkövetőjének apja. A 70 éves férfi Kairóban azt mondta a CNN televíziónak, hogy a robbantások egy 50 éves háború nyitányát jelentették. Szavai szerint a Nyugat kettős mércét használ az iszlám világ megítélésében.

Komolyan kell venni minden fenyegetést

A napokban az al-Kaida kilátásba helyezte, hogy újabb merényleteket hajt végre Európában, ha az érintett országok nem vonják ki csapataikat Irakból. Magyarország igen kevés katonát tart az Öböl menti államban, de Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint „minden ilyen fenyegetést komolyan kell venni. Az EU és a NATO egésze fenyegetett, ezen belül a fenyegetettség szintje országonként különböző. Magyarország jelenleg a legkisebb fenyegetettségi szinten van”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!