Hírek

2005.07.11. 00:00

Megérkezett Floridába a Discovery legénysége

A Discovery amerikai űrrepülőgép személyzete megérkezett a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontba. A hét asztronauta egy nappal azt megelőzően érkezett Floridába, hogy a Dennis nevű hurrikán elérte volna Amerika délkeleti partvidékét.

Gy. Z.

A Columbia 2003. február 1-jén bekövetkezett tragédiája óta ez lesz az első embert szállító űrrepülőgép-indulás, amelynek tervezett ideje – amennyiben a mostoha időjárás közbe nem szól – szerda este lesz. A küldetésnek Eileen Collins személyében női parancsnoka van.

A Columbia mindkét utasának halálát okozó szerencsétlenség kivizsgálása során arra a következtetésre jutottak, hogy a hőszigetelés egy darabkája már az indulás során levált, és a sérülés végzetes volt. Számos alapvető változást hajtottak végre a NASA biztonsági előírásain is. A még megmaradt három űrrepülőgépet – a Discoveryt, az Atlantist és az Endeavourt – az utolsó csavarig tüzetesen átvizsgálták, hogy a jövőben minden hasonló balesetnek még csak a lehetőségét is elkerüljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!