Jótékonysági sportesemény

2024.01.14. 14:27

Mintegy hatszázan futottak hegedűszóra a kecskeméti Violin Maratonon – galériával, videóval

Vasárnap hetedik alakalommal rajtoltak el a minden évben megrendezett Violin Maraton futói a kecskeméti Kodály iskola udvarából. A futóverseny különlegessége, hogy a hegedűszó dallamára futották le a nevezők a versenytávot. Idén mintegy 600 futó nevezett, akik az ország minden pontjából érkeztek a megmérettetésre. A jótékonysági futóverseny bevételét a Kodály iskola tehetséges növendékeinek támogatására fordítják.

Horváth Péter

Az ország minden pontjáról érkeztek versenyzők a kecskeméti Violin Maratonra

Fotó: Gulyás Sándor

Az esemény megálmodója Juhász Ágnes zenetanár, aki elmondta, hogy a futóverseny célja, hogy a nevezési díjakból befolyt összeget a Kodály szakgimnáziumában tanuló tehetséges növendékek hangszervásárlására fordítsák, és mesterkurzusokon vegyenek részt. 

– A legnagyobb öröm, hogy a tehetséges növendékeknek olyan támogatást tudunk adni a versennyel, amit máskülönben nem kaphatnának meg – fogalmazott Juhász Ágnes, aki hét éve indította útjára a jótékonysági sporteseményt. Amikor Juhász Ágnes megálmodta a versenyt, az lebegett szeme előtt, hogy miként lehet összekötni két szenvedélyét, a sportot és a zenét, illetve a zenetanítást. A főszervező kiemelte: nagyon szeretnek jótékonykodni a futók, és sokakat az is motivál, hogy a versenyközpontból, a Kodály iskola impozáns épületéből indulhatnak a távra, és Kecskemét szép belvárosában is futhatnak, melynek egy-egy kulturális intézménye vagy neves épülete előtt zeneművek csendülnek fel. Így például a városházánál, a Leskowsky Hangszergyűjteménynél, a könyvtárnál is instrumentális zene szólt. A végén pedig a Kodály iskolánál egy minihangversenyt adtak a szervezők az eredményhirdetés előtt, amire szintén nagy volt az érdeklődés. A verseny alatt olyan hegedűművészek dallamait hallották a versenyzők, mint Szabadi Vilmos, Ichák Perlman, Isaac Stern, Illényi Katica, és repertoár összeállításánál prioritást élveztek a hegedűorientált szimfonikus zeneművek. A műsorban olyan tehetségek is felléptek, akiket már korábban támogattak a Violin Maratonnak köszönhetően, és Juhász Ágnes is játszott egy zongoraművész kollégájával együtt.

A 11 órás rajt előtt a kicsik számára minifutamokat indítottak, és minden kis induló érmet kapott, a helyezettek pedig még pici serleget is. Három távot,  5, 10, vagy 21 kilométert teljesíthettek a versenyzők. Mindenki ugyanazt az 5250 méteres kört teljesítette a belvárosban, így távoktól függően 1, 2 vagy 4 kört futottak a résztvevők a Kodály iskola–Dózsa György út–Petőfi Sándor utca–főtér–Rákóczi út–Luther udvar–könyvtár–Arany János utca–Hírös Agóra–Petőfi Sándor utca–Dózsa György út–Kodály iskola útvonalon. Az időjárás természetesen nem volt akadály, a fagyban és az itt-ott fellelhető jégfoltok sem akadályozták a táv leküzdésében a lelkes futókat.

A kisgyermekek közül 150 méteres távon Bozóky István és Csernus Liza, 300 méteren Ritter Milán és Vendlóczki Roxána lett a legjobb. 5 kilométeren a férfiak közül Hansághy Gergely, a nők között és Csík Szonja lett az első helyezett. 10 kilométeren A férfiak közül Zvekan Zsombor, a hölgyek mezőnyéből Behan Anikó lett az első. A félmaratoni 21 kilométeren Az urak közül Patocskai Tamás, a hölgy indulókból Kovács Zita bizonyult a legjobbnak.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában