Kecskemét

2023.11.06. 07:00

Sárdagasztásból jelesre vizsgáztak a kerékpárosok – galériával

Több mint tíz éve rendeznek már cyclo-cross versenyt Kecskeméten. Ezúttal is a Szabadidőközpont adott neki helyet. Az időjárás azonban nem fogadta a kegyeibe az indulókat. Az eső miatt viszont látványosabb volt a verseny.

Szentirmay Tamás

Az időjárás igencsak megnehezítette a versenyzők dolgát

Fotó: Szentirmay Tamás

A Cyclo-cross Magyar Kupa versenysorozat állomása volt a kecskeméti verseny, ami a Kun Cross nevet kapta. A rendező Kecskeméti Első Sor SE, MBH Bank Cycling Team ezúttal is kitett magáért. Bár maga a terep nem lett volna igazán nehéz, amennyiben nem esett volna az eső, de így, hogy a verseny előtti éjszaka, és a verseny alatt is szinte folyamatosan hullott az égi áldás, megnehezítette az indulók dolgát. Dombok ugyan nem voltak, de emelkedők igen, és az eső áztatta talajon csak úgy lehetett felmenni, ha tolta, vagy vállára vette a kerékpárt a versenyző. A pálya egyik szakaszán ugyan homok volt, de a jelentős mennyiségű csapadék miatt még nem tudta elnyelni, így ott is többen tolták a bicajt, belelépve a vízbe. Erdőbe is be kellett menniük, ahol viszont farönkön kellett átjutni. A sík terepen ugyan könnyebben haladhattak, de a sok kanyar miatt nem lehetett lendületesen menni. Egyedül a rajt és az utána következő pár száz méter volt szilárd burkolatú, ahol meg lehetett nyomni jobban a pedált. Azt ugye mondani sem kell, hogy egyetlen induló sem úszta meg, hogy ne legyen szinte mindenütt sáros. Ennek a versenynek éppen a sáros terep okozta a nehézségét. Ez pedig azért volt rossz, mert ha valaki egy versenyző társa után tekert, és nem viselt szemüveget, akkor könnyen a szemébe csapódott a sár. Ha viszont használt, akkor gyorsan bepárásodott. Az is gondot okozott, hogy a sár berakodott a láncba és a váltóba, így sokkal nehezebb volt hajtani a bringát. 

A KunCross terepkerékpár versenyre rekord számú nevezés érkezett, még pedig 213 fő, és nem csak hazai kerékpárosok indultak, hanem a határon túlról Romániából is. A versenyt a legkisebb, az U9-es fiúk és lányok kezdték, akik bő tíz percet tekertek, természetesen kisebb és könnyebb pályán. Őket követték az U11-es, U13-as fiúk és lányok, akiknek már húsz perc fölött kellett nyeregben lenniük. Az U15, és U17-es fiúk és lányok már a nagy pályán tekertek 35 percet. Övéké volt a legnépesebb mezőny. Az U19-es férfiak és nők, az elit nők, valamint a master nők már háromnegyed órán keresztül rótták a köröket. Bizony volt közöttük olyan, nem is egy, aki elesett, elcsúszott, de szerencsére nem történt sérülés. Felpattantak a nyeregbe és mentek tovább. A legnagyobb és a leggyorsabb verseny az elit férfiaké volt. Ott már az elején elhúzott Dina Márton és a román színekben versenyző Málnási Attila. Fél távig Dina vezetett, de aztán Málnási vette át az első helyet és több, mint félperces előnyt szerzett. A célba mégis Dina érkezett be először, több mint egy perces előnnyel. A harmadik helyet a szintén román színekben induló Stan George-Cristian szerezte meg. Ennek a versenynek a közepén kisütött a Nap, de ettől még a sár maradt. Az utolsó futamban a master 2, 3, 4 férfiak, valamint a hobbi férfiak és nők indultak, de őket már nem érte az eső, csak alulról a sár.

Megyei eredmények: U9-es lányok 5. Madár Liza. U13-as lányok 9. Mohay Lili, 11. Virág Eszter. Elit nők: 5. Farkas Janka (valamennyi Hírös ESC). U19 férfi: 6. Takács Marcell (Kecskeméti Első Sor SE). Master2. 1. Szabó Endre. Master4: 1. Hajagos István. Hobbi férfi: 4. Madár Viktor, 6. Mikróczki Péter (valamennyi Hírös ESC).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában