Labdarúgás

2023.10.21. 18:29

A Helvécia Szabó Gábor triplájával győzött a Sas vendéglátójaként – galériával, videóval

A nyolc kör után a 4. helyen álló Helvécia a 14. Tiszasast fogadta a vármegyei harmadosztályú bajnokság Északi csoportjában, a 9. fordulóban. A mérkőzés az utolsó pillanatig nyílt volt, óriás csatát, és végül – Szabó Gábor klasszikus mesterhármasával – hazai győzelmet hozott.

Vincze Miklós

Fotó: Gulyás Sándor

Nagy lendülettel estek egymásnak a csapatok, a Helvécia hamar átvette az irányítást. Az 5. percben Börönde Ferenc indította a félpályáról a kiugró Szabadi Zalánt, ő elfutott, majd a kifutó kapus fölött önzetlenül középre emelt, a védelem azonban tisztázni tudott. Kisvártatva egy, a másik oldalról érkező veszélyes beadást követően Török Máté fejelt a rövid sarokra, a vendégek kapusa, Szilágyi Lajos nagyot mentett. A jó tíz percnyi helvéciai nyomás tiszasasi góllal zárult. Talmácsi Bélához pattant a labda a félpályánál, ő azonnal, reflexből kiemelte a jobb oldalra a labdát, Hábensusz Szabolcs levette, majd a hosszú alsó sarokba helyezett, 0–1. Alig egy perc telt el, amikor ismét Talmácsi emelt előre remek érzékkel, Hábensusz ezúttal fejjel próbálta a hálóba juttatni a labdát, a kifutó hazai kapus azonban felöklelte, 11-es. Hábensuszt az eset után jó két percig ápolták, aztán az ápolást követően az ítéletvégrehajtó Benke Márk magabiztosan küldte a jobb felső sarokba a labdát, 0–2. A félidő derekán Ódor Zoltán ívelt be veszélyesen jobbról egy szögletet, újra Török robbant rá a labdára, de mellé fejelt. Két percre rá egy ártalmatlan helyről elvégzett, ám annál kitűnő bedobást követően Szabadi szinte azonnal ziccerbe vezette a labdát, önzetlenül középre adott Böröndének, akinek az első kísérletét, egy lapos lövést a vendégek kapusa hárította, Börönde a kipattanót aztán a bal felső sarok mellé lőtte. Nagy helyzet volt, sőt, mindjárt kettő. A 34. percben a hazai védők által kifejelt labdát Nagy Tamás ugyan fölé durrantotta, ám ahogy beleállt a lehulló labdába, és ahogy kapásból elvállalta, az minden olyan szurkolóban, aki valaha focizott, a legszebb emlékeket idézte fel. Egy percre rá egy meglehetősen felelőtlen vendégpasszt követően Molnár Csaba csapott le a labdára és emelt azonnal kapura, de a próbálkozását követően fölé szállt a játékszer. A 42. percben Börönde küldött meg egy nagy lövést 28 méterről a jobb sarok irányába, Szilágyi fogta a labdát. A félidő utolsó percében Szöllősi ívelt át a bal oldalról keresztbe a hosszú ötös tájékára, Kalló Márk önzetlenül középre passzolt, Szabó Gábor pedig közelről a hálóba lőtte a hazaiak szépítő gólját, 1–2.

Bevonulnak a csapatok a Helvécia-Tiszasas mérkőzésre
Fotó: Vincze Miklós

Egy rendkívül elszánt hazai csapat jött ki a félidei szünetet követően a pályára. 

A 48. percben Kalló ívelt be a jobb oldalról, az alapvonal közeléből lágyan de annál pontosabban, a hosszú saroknál berobbanó Szabó Gábor pedig három méterről védhetetlenül fejelt a kapuba, 2–2. 

Az egyre határozottabban eleredő esőben továbbra is lendületben maradt a Helvécia, szemmel láthatóan az volt a szándékuk, hogy mihamarabb átvegyék a vezetést. A vendégvédelem ezekben a percekben olykor bizonytalankodott, egyszer Kalló csípett el egy óvatlan passzt, a beadását követően azonban Börönde nagy ziccerben hibázott. Kisvártatva Szabó Gábor fejelt nem sokkal a jobb sarok mellé. Határozottan fölényben játszott a hazai gárda, az ugyanakkor látható volt, hogy a vendégek a kontratámadások vezetéséről nem tettek le, ők is jelentettek olykor veszélyt a hazai kapura, pontrúgások alkalmával ugyanakkor szemmel láthatóan már nem túlságosan siettek. A 77. percben szabadrúgáshoz jutott a hazai csapat középről, a kaputól 22 méterre. Szabadi állt a labda mögé, jól meg is tekerte a jobb fölső sarok irányába, Szilágyi nagyot védett. Sorozatban záporoztak a vendég 16-osra a hazaiak beadásai, de mindig volt egy tiszasasi fej vagy láb, amely az utolsó pillanatban tisztázni tudott. A 85. percben aztán Szabó Gábor kapta a labdát a térfél közepén, és bár előtte egy egész boly zárta a kilátást a kapura, ő nagy lendülettel átvezette a tömegen a labdát, majd középről, 18 méterről a kapu bal oldalába bombázott, a labda a keresztlécről pattant a hálóba 3–2. Az utolsó pillanatokban a Tiszasas is veszélyeztetett még, Hábensusz kétszer is veszélyesen futott el, újabb gól azonban már nem esett. Nagyon sokat dolgozott a pontszerzés érdekében a játékosok tekintetében meglehetősen kis létszámban érkezett Tiszasas ezen a sportszerű mérkőzésen, de legalább olyan sokat dolgozott a második félidőben a győzelem megszerzése érdekében a Helvécia. Utóbbi erőfeszítéseit koronázta – nem érdemtelenül – siker.

– Változatos és végig küzdelmes mérkőzést vívtunk. A csapatomat dicséri a hozzáállása, hogy 0–2-ről sikerült fordítanunk – értékelt Timár Zoltán, a hazaiak technikai vezetője. – Aki megnézte ezt a találkozót, az biztosan nem bánta meg, hogy így tett, mert végig izgalmas mecset látott. Gratulálunk Szabó Gabinak, akinek a mesterhármasa három pontot ért.

– Számítottunk arra, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, hiszen egy gyenge rajt után a Helvécia nagyon összekapta magát. Mi sajnos kevesen tudtunk eljönni, tartalékosan álltunk föl, ráadásul éppen tegnap sérült meg – újra – az egyik kulcsjátékosunk. Ennek ellenére küzdött becsülettel a csapat, megtettünk mindent annak érdekében, hogy el tudjuk vinni az egyik pontot, de sajnos a végén egy kisebb hiba következtében elúszott. A saját csapatomnak is gratulálok a küzdeni tudáshoz, és a hazaiaknak is. Ahhoz, hogy valaki 0–2-ről felálljon, nem kis lelkierő kell, belőlük ez nem hiányzott. Mind a két csapat megtette, amit meg tudott, a mi csapatunkban ma ennyi volt. Reméljük, hogy a létszám és fizikai állapot tekintetében is össze tudjuk kapni magunkat, hogy minél jobb helyen zárjuk az őszt.

Szabó Gábornak, a hazaiak triplát jegyző játékosának a mérkőzést követően többen is gratuláltak, hiszen pályafutása során először szerzett mesterhármast. 

– Harminchat évet kellett várnom arra, hogy klasszikus mesterhármast szerezzek 

– jelentette ki a játékos. – Nagyon örülök, hogy ez most történt meg, hiszen bár öröm ez a mesterhámas, az igazán fontos az, hogy 0–2-ről tudtunk nyerni. Az első két gólomnál nagyon szépen kiszolgáltak a társak, csak be kellett rúgnom illetve fejelnem a labdát, a harmadik előtt sikeresen sikerült tisztára játszanom magamat, és 18 méterről jól el is találtam a labdát. A hatodik meccsünket nyertük zsinórban, jó formában vagyunk, megyünk tovább, reméljük, hogy minél tovább kitart a lendület.

Helvéciai SE–Tiszasasi FSE 3–2

Helvécia, vezette: Baranyai Dávid (Áman István, Sebestyén László)

Helvécia: Horváth M. – Molnár (Juhász 46.), Palásti, Kalló (Csorba I. 89.), Szöllősi, Ódor (Jánosity 65.), Török, Börönde, Csorba II. (Komáromi 65.), Szabadi, Szabó G. Technikai vezető: Tímár Zoltán.

Tiszasas: Szilágyi – Nagy D., Talmácsi, Nagy T. (Vígh 68.), Drubina, Benke, Kátai, Sántha, Hábensusz, Letácsik. Technikai vezető: Németh László.

Gól: Szabó Gábor a 45., 48., 84., illetve Hábensusz a 11., Benke a 15. percben.

Sárga lap: Horváth M. 14., Kalló 43. illetve Kátai 59.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában