Labdarúgás

2022.01.13. 13:12

Egyre nagyobb a nyomás a hazai játékosok vállán

Január 14-én és 15-én kerül sor idén a Szilády Kupára, melyet a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium rendez meg minden évben. 2008-ban indult útjára a labda, akkor még Aradi Vértanúk Kupa néven. Több korosztályt, több nemet vonzott magához a torna, melyet akkor még október elején rendeztek nevéből adódóan. Az iskolavezetés már évek óta törekedett színesíteni a programot.

Földes Péter

Rendre nagy csatákat és tömött lelátókat hozott eddig a Szilády-kupa

Forrás: Szilády

 2018-ban indította el az iskola nagyobb körben ezt a színes eseményt, mely a diákoknak és a tanároknak is nagy élmény. Három különböző kategóriára bontották a versenyeket. Az általános iskolások selejtezőjével indul a kupa, őket követik a középiskolás lányok, majd péntek déltől szokott elrajtolni a legizgatottabban várt, középiskolás fiúk közötti párharc. 

Az öt kiskunhalasi iskola mellett, Kecskemétről kettő, Kiskunmajsáról egy csapat színesítette a küzdelmeket, a határon kívülről Magyarkanizsáról és a lengyelországi Nowy Saczból is jött rendszeresen egy-egy együttes. 

Azt tudni kell a kupáról, hogy mind a nézőtéren, mind pedig a pályán óriási futballcsata, küzdelem szokott folyni. Hogyha a legutóbbi tornára gondolunk vissza, a döntőben létre jött a kiskunhalasi „Fradi-Újpest”, azaz a Szilády-II. Rákóczi derbi, melynek végén, büntetőpárbajban múlták felül vetélytársaikat a hazaiak. Alighanem az idei torna is tartogat majd néhány hasonlóan izgalmas futball csatát. 

A mostani rendezés ettől függetlenül sok szempontból más lesz, mint az elmúlt évek kupái ugyanis ezúttal csak két napos lesz a diadal. Arról, hogy mi változik az előző esztendőkhöz, illetve mire is lehet képes a hazai csapat, arról Igás Andor főszervező és testnevelő mondta el gondolatait.

– A legnagyobb újdonság a tavalyi évhez képest, hogy meg tudjuk rendezni a tornát melynek nagyon, örülünk. – kezdte Igás Andor. – A szervezési feladatok sokasodtak, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a játékosok és nézők jól érezzék magukat! Minden játékosnak, szervezőnek, szurkolónak, nézőnek védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie, emellett a maszk használatra is kérjük a lelátón helyet foglalókat. A kupa lebonyolítása kétszer négy csapatos csoportban fog zajlani. A csoportban rendezendő találkozók után a két csoportjában utolsó csapat a hetedik helyért, a csoportjában harmadik pedig az ötödik helyért fog játszani. Az elődöntőkben az első két helyezett csap majd össze, értelemszerűen az elsők a másik csoport másodikként befutóival. A döntőre várhatóan szombat délután 15 óra magasságában kerül sor – mondta Igás Andor. 

Azt is kihangsúlyozta a főszervező, hogy a tét és a nyomás egyre inkább érezhető a nagy hagyományú tornák előtt a fiatalokon is. 

– A hazai csapaton minden évben óriási nyomás van. A játékoktól azt várom, hogy hajtsanak, küzdjenek, a végsőkig mutassák meg tanáraiknak, diáktársaiknak azt, ami bennük van. Csapatunk fiatal, szívós, sok benne az új játékos, de azt gondolom, hogy egy jó csapatjátékkal és szurkolással odaérhetünk a dobogóra, kis szerencsével pedig címet tudnánk védeni – mondta az esélyek kapcsán optimistán Igás Andor. 

Az elmúlt években mindig három napos volt a torna, azonban idén kettőre csökkent a vírushelyzet miatt.

A szervezők és a rendszeres résztvevők is igyekeznek óvatosan és felelősséggel részt venni, hiszen jelenleg ez is fontos. 

– Idén több szempontból is változik a lebonyolítás. A vírushelyzet miatt hoztuk meg azt a döntést, hogy három helyett két naposra tervezzük meg a programot. Ez érinti a létszámot is, ugyanis tíz helyett nyolc csapat nevezett, a két külföldi résztvevőt el sem engedték ezúttal iskoláik. A szokásosnak mondható mezőnyből a Kiskunmajsa fog még hiányozni, helyettük a Wattay csapata ugrik be Kiskőrösről. Szerettünk volna gálameccset is rendezni, de ezt további egy évvel tolnunk kell. Ettől függetlenül minél több nézőt, szurkolót várunk péntek délutántól egészen szombat délutánig a KSZC Dékáni Árpád Technikum sportcsarnokába – zárta gondolatait Igás Andor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában