birkózás / galériával

2021.10.23. 21:04

Birkózó diákolimpiát rendeztek jeles vendégekkel Kiskunfélegyházán

Ötvenkét egyesület 151 leány versenyzője vett részt a diák I.-es és diák II.-es, valamint a serdülő korcsoport Birkózó Diákolimpia Országos Döntőjén, a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. A helyieket hat versenyző képviselte.

Szentirmay Tamás

Fotó: Szentirmay Tamás

Nem első alkalommal rendeztek a Városi Sportcsarnokban birkózó diákolimpia országos döntőt, de ezúttal a lányok mérték össze tudásukat a szőnyegen. A jeles eseményen olyan neves sportolók is részt vettek, mint Bácsi Péter Európa és világbajnok a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója, Richter Árpád kétszeres Európa bajnok, a női szakág szövetségi kapitánya, a város szülöttje dr. Réczi László olimpiai bronzérmes és világbajnok, Lőrincz-Szabó Emese Európa bajnoki ezüstérmes, Lőrincz Viktor olimpia és világbajnoki ezüstérmes, Lőrincz Tamás négyszeres Európa- és világbajnok, a tokiói olimpia aranyérmese.

Fotó: Szentirmay Tamás

Ebben az évben ünnepeljük a Magyar Birkózó Szövetség századik évfordulóját, de a birkózás hazánkban ennél jóval korábban kezdődött. Kiskunfélegyházán a birkózás volt az első hivatalosan bejegyzett sportág. Ez nagyban köszönhető dr. Varga Bélának, aki 1911-ben világbajnoki címet szerzett, egy évvel később pedig olimpiai bronzérmes lett. 1947-ben szerveződött újjá a birkózás Kiskunfélegyházán, idősebb Besze László vezetésével. Az ő vezetésével alapították meg a Kiskunfélegyházi Vasas birkózó szakosztályát, amelynek legeredményesebb versenyzője, 1977 világbajnoka, dr. Réczi László volt. A munkát Besze László után a fia folytatta, akihez a későbbiekben csatlakozott az egyesület jelenlegi elnöke Ván Jenő, és Kelemen András. Ezt követően a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület vitte tovább a hagyományokat. Ván Jenő és Kelemen Andráshoz csatlakozott Szabó József. A férfi birkózás mellett helyet követelt magának a női szakosztály is. Az eredményes munkát fémjelzi többek között, hogy 2009-ben Szabó Emese Európa bajnoki ezüstérmet tudott szerezni.

– Kiskunfélegyháza történetében a legkiemelkedőbb sportág a birkózás, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ennyi tehetséges fiatalt láthatunk vendégül, akik összemérik tudásukat – mondta megnyitó beszédében Csányi József polgármester. Mindenkinek sérülés mentes a fair play szellemében kiváló birkózást kívánt.

Bácsi Péter örömét fejezte ki, hogy ennyi versenyző indult, mivel a legfiatalabb szakág a női birkózás, de ez azt is jelzi, hogy a magyar birkózásnak van jövője. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlévők közül is kerülnek majd ki nagyszerű bajnokok. Itt Szabó Emesére gondolt, aki Lőrincz Tamás felesége.

– Minden mérkőzésen a részvétel a fontos, de maximumot kell kihozni mindenkinek magából – mondta. Lőrincz Tamás azzal kezdte beszédét, hogy félig-meddig hazajár Kiskunfélegyházára, és örül annak, hogy egy ilyen rangos versenyen vehet részt. Testvérével együtt mindenkinek sok sikert kívánt, és reményét fejezte ki, hogy jó mérkőzéseket fognak majd látni.

Amennyiben valakinek nem úgy sikerül a verseny, ahogyan szeretné, ne keseredjen el, mert hosszú még az út mindenki előtt. Nagyon sok edzés, munka és verseny vár még a lányokra, de megéri komolyan dolgozni.

A beszédek után a birkózók letettek a diákolimpiai esküt, majd következtek a mérkőzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában